888 Βρεξέλλες: Δόθηκε το πράσινο φως για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ | Kontasas
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Βρεξέλλες: Δόθηκε το πράσινο φως για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ

Βρεξέλλες: Δόθηκε το πράσινο φως για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ

Τα μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου της Βρετανίας. Μπαίνει στην τελική ευθεία το Brexit. Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων άναψαν «πράσινο φως» στο σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία και η ΕΕ για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας συνόδου στις Βρυξέλλες.

Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα, πρόσθεσε αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό συμφωνίας ο Αυστριακός υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

«Είμαι ικανοποιημένος που οι υπουργοί υποστηρίζουν σήμερα όλο το πακέτο», πρόσθεσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, έξι ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ που προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετωπίζει στη χώρα της μεγάλη αντίθεση στο σχέδιο αυτό συμφωνίας, αναμένεται ότι θα είναι επίσης παρούσα στη σύνοδο αυτή.

Ανοιχτό ζήτημα η επέκταση της μεταβατικής περιόδου

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τη οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πράγματι στην αγκαλιά της ΕΕ, είναι το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου με την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα κάνουμε μια οριστική πρόταση για μια ημερομηνία. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των 27», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Η περίοδος αυτή προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020 στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης, αλλά ο Μπαρνιέ φέρεται να πρότεινε να παραταθεί κατά δύο έτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

«Προφανώς αν δοθεί παράταση (…) θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την οικονομική συμβολή» της Βρετανίας, υπογράμμισε επίσης ο Μπαρνιέ.

pentapostagma.gr

Πηγή

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Επίτροπος Έτινγκερ για Brexit: Τέλος οι διαπραγματεύσεις! Από δω και πέρα μόνο διευκρινήσεις

Δύσκολες μέρες για τη Βρετανία. Περίεργες οι συνθήκες για την έξοδό της από την ΕΕ. …