888 Εκτός ελέγχου επίθεση Κοτζιά σε Πούτιν και πατριώτες: «Η υπεροψία σας δεν θα γίνει ανεκτή – Είστε προσκηνυμένοι» – Μπαρούτι από Μόσχα: «Δώστε εξηγήσεις» | Kontasas
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκτός ελέγχου επίθεση Κοτζιά σε Πούτιν και πατριώτες: «Η υπεροψία σας δεν θα γίνει ανεκτή – Είστε προσκηνυμένοι» – Μπαρούτι από Μόσχα: «Δώστε εξηγήσεις»

Εκτός ελέγχου επίθεση Κοτζιά σε Πούτιν και πατριώτες: «Η υπεροψία σας δεν θα γίνει ανεκτή – Είστε προσκηνυμένοι» – Μπαρούτι από Μόσχα: «Δώστε εξηγήσεις»

«Eσπασε» την γραμμή Α.Τσίπρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, καθώς προέβη σε νέα σφοδρή και εκτός ελέγχου επίθεση κατά της Μόσχας παρά την απαίτηση Τσίπρα να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Είναι φανερό πως ο Ν.Κοτζιάς έχει αυτονομηθεί και ακολουθεί δικιά του πορεία και πολιτική.

Υπενθυμίζουμε πως στην έκτακτη συνάντηση Τσίπρα-Κοτζια επικράτησε εντονη ατμόσφαιρα  στο μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την ελληνορωσική κρίση. Ο Πρωθυπουργός φανερά αμήχανος για την πορεία των εληνορωσικών σχέσεων και της κρίσης που προέκυψε διεμήνυσε στον υπουργό Εξωτερικών ότι στο εξής το κέντρο βάρους των χειρισμών και της άσκηση πολιτικής επί του θέματος, μεταφέρεται στο Μαξίμου.

Με μία συνέντευξη «χείμαρρο, ο Ν.Κοτζιάς επέλεξε να συνεχίσει να πυροβολεί την Ρωσία και να της κάνει «μαθήματα».  Είναι πλέον φανερός ο σχεδιασμός που υπάρχει για πλήρη ταύτιση της Ελλάδας με την γραφειοκρατία του Στειτ Ντιπάρτμεντ και κατάταξη της Ελλάδας στις αντιρωσικές χώρες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ξανά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την ασέβεια – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – της Ρωσίας ως προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας επειδή νιώθει ισχυρότερη.

Μιλώντας για την συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία για το Σκοπιανό να την μελετήσουν καλύτερα.

«Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς στην Εφημερίδα των Συντακτών, δηλώνει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την ασέβεια της Ρωσίας ως προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας επειδή νιώθει ισχυρότερη.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κριτήριο στην εξωτερική πολιτική είναι τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ τόνισε ότι η στάση υπεροψίας της Ρωσίας δεν θα γίνει δεκτή από την Ελλάδα.

«Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του.

Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή.

Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι περισσότερο με ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιδράσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα συμφέροντα. Οταν έθεσα ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με κατηγόρησαν και με προέτρεπαν να δείξω κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο.

Οταν θέλησα να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή -και πριν από όλα στους ισλαμιστές-, με κατηγόρησαν ψευδόμενοι ότι παρέδιδα την ελληνική Μακεδονία.

Τώρα, με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα.

Ολοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, παριστάνουν τους υπερπατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι» ανέφερε.

Για Σκοπιανό απέδωσε την κριτική που δέχεται η συμφωνία των Πρεσπών σε προσκυνημένους υπερπατριώτες.

«Η συμφωνία των Πρεσπών εμφάνισε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δυνάμεις που έχουν προσκολληθεί στο χθες και σε πολλά θέματα επιλέγουν την αδράνεια και στις δυνάμεις που πιστεύουν, όπως εμείς, σε μια ενεργητική δημοκρατική εξωτερική πολιτική που δραστήρια επιδιώκει να αλλάξει τις συνθήκες της περιοχής μας προς το καλύτερο» .

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αντιπολίτευση των δύο χωρών επισημαίνει ότι «είναι αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί από κοινού ρητορική μίσους» και ότι «πρόκειται για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική» και «δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ δεν κατανοούν ως προς τη συμφωνία ούτε μια παράγραφο από το διεθνές δίκαιο».

«Η αντιπολίτευση στις δύο χώρες είναι αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί από κοινού ρητορική μίσους. Καλλιεργούν το πολιτικό μίσος σε όλες του τις διαστάσεις: τόσο στο εσωτερικό όσο και για τις διακρατικές σχέσεις. Η Ν.Δ. απορρίπτει τη Συμφωνία με το επιχείρημα ότι τα παραδώσαμε όλα στα Σκόπια.

Παράλληλα υποστήριξε ότι «το ψέμα και η απάτη έχουν κοντά ποδάρια» και έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες πολίτες «να διαβάσουν, να μελετήσουν καλύτερα τη συμφωνία, να ακούσουν και την άλλη γνώμη, να παρακολουθήσουν πρακτικά αν οι κίνδυνοι που επικαλείται τμήμα της αντιπολίτευσης είναι πραγματικοί».

Ο Ιβάνοφ και το κόμμα του δεν επικυρώνουν τη Συμφωνία διότι τάχα με αυτήν υποτάσσεται η χώρα του στην Ελλάδα. Αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί εύκολα να καταλήξει ότι πρόκειται και στις δύο χώρες για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων, από την αδράνεια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή· ενώ δεν κατανοούν ως προς τη Συμφωνία ούτε μία παράγραφο από το διεθνές δίκαιο» τόνισε.

Μπορεί χτες η Αθήνα, μέσα από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να επιχείρησε να αναδείξει το γεγονός ότι ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, που κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ, δεν ενημερώθηκε περί αντιμέτρων για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και η συζήτηση που έγινε ήταν ήπια, ωστόσο από τη Μόσχα προκύπτει ότι το ύφος των παρατηρήσεων για την στάση της Αθήνας ήταν μάλλον έντονο.

Η συζήτηση, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, έγινε σε ήπιους τόνους και επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κυρία Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Σύμφωνα, δε, με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Όπως φαίνεται, ωστόσο, από την επίσημη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η δυσαρέσκεια και η οργή της Μόσχας είναι γεγονός που δεν χωράει αμφισβήτηση.

Σύμφωνα πάντως με το Sputnik ο Έλληνας πρέσβης εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις(!!) για τα αντιρωσικά σχόλια από την Αθήνα!

Κάνει λόγο επίσης για δυσαρέσκεια της Ρωσίας μετά την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες. Και όπως φαίνεται και από την επίσημη δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις 2 Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δυο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Καμία σχέση τα όσα λέει η Μόσχα με αυτά που διαρρέει η ελληνική Κυβέρνηση για το χτεσινό «ηπιο» κλίμα…

Μακάρι ο Κοτζιάς να έδειχνε την ίδια ένταση και προς την Τουρκία και τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Θράκη, στα νησιά και όχι μόνο. Αλλά εκεί μούγκα…

πηγη

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Η Αθήνα απαντά στις απειλές βίας και τις αυθαίρετες ερμηνείες της Τουρκίας

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *