888 Εμπλέκεται και η Ελλάδα Άμεσα στο Κόσοβο | Kontasas
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Εμπλέκεται και η Ελλάδα Άμεσα στο Κόσοβο

Εμπλέκεται και η Ελλάδα Άμεσα στο Κόσοβο

Στο Κόσοβο, που η αντιπαράθεση Σέρβων και Αλβανών έχει κορυφωθεί, επικεντρώνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ΗΠΑ, Ρωσίας, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., όχι όμως προς κατευνασμό, αλλά για υποδαύλιση, της κρίσης.

Στο επίκεντρο ο διαμελισμός του Κοσόβου με την απόσπαση του σερβικού θύλακα της περιοχής Μιτροβίτσας, βόρεια του ποταμού Ίμπαρ, από την επικράτεια της «Δημοκρατίας του Κοσόβου».

Τα εδαφικά όρια διαμορφώθηκαν, όπως προέβλεπε το σχέδιο Αχτισάαρι που αποτέλεσε και τη βάση για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 (η Ελλάδα, η Ρωσία, η Κύπρος και άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζουν την κρατική οντότητα του Κοσόβου).

Η βόρεια Μιτρόβιτσα είναι η de facto πρωτεύουσα του βόρειου Κοσόβου, όπου οι κάτοικοι της είναι Σέρβοι, αλλά αποτελεί κυριαρχικό έδαφος της «Δημοκρατίας του Κοσόβου». Η Μιτροβίτσα βρίσκεται σε μια κοιλάδα που διαρρέει ο ποταμός Ίμπαρ και διχοτομεί την πόλη, στον Αλβανικό και Σερβικό τομέα.

Στις δυο γέφυρες του ποταμού που ενώνουν τον σερβικό με τον αλβανικό τομέα, είναι εγκατεστημένη στρατιωτική δύναμη της KFOR, που αποτελείται κυρίως από γάλλους και Έλληνες στρατιωτικούς με αποστολή να αποτρέπουν τα φονικά επεισόδια μεταξύ ενόπλων Σέρβων και Αλβανών, των κατοίκων της Μιτροβίτσας.

Είναι ισχυρή η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο. Στην ταραγμένη περιοχή της Μιτροβίτσας έχει εγκατασταθεί ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα πεζικού, ενώ δυο Λόχοι είναι στην πρωτεύουσα του Κοσσόβου την Πρίστινα. Συνολικά, η Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ.) αριθμεί 370 στρατιωτικούς και διοικητικά και επιχειρησιακά υπάγεται στην KFOR.

Καθώς ο Σερβικός Στρατός με την στήριξη της Ρωσίας, απειλεί ότι θα εισβάλει στο βόρειο Κόσοβο για να απελευθερώσει την Μιτροβίτσα και ο Αλβανικός Στρατός με την υποστήριξη της Αλβανίας και των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να αποκρούσει την σέρβικη επίθεση, προωθείται ως ειρηνευτική λύση η απόσπαση της περιοχής της σερβοκρατούμενης Μιτροβίτσας από το αλβανόφωνο Κόσοβο και η ενσωμάτωσή της στην Σερβία.

Εξέλιξη όμως, που ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία κοινού Αλβανικού κράτους (Αλβανία και Κόσοβου που το 95% των κάτοικων του είναι Αλβανοί), δηλαδή το πρώτο και σημαντικό βήμα για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Η εξέλιξη αυτή, συνιστά αλλαγή του υφιστάμενου συνοριακού καθεστώτος και μάλιστα, βάσει εθνοτικών μειονοτήτων και αναμένεται να προκαλέσει «ντόμινο» εθνομειονοτικών απαιτήσεων και αλυτρωτικών διεκδικήσεων κατά των Εθνικών κρατών και κατά μαθηματική αλληλουχία, πιθανό βίαιο επαναπροσδιορισμό των συνόρων της Βαλκανικής.

Η Deutsche Welle σε εκτενές ρεπορτάζ από το Κόσοβο, επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία των Τιράνων με την Πρίστινα, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, για εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιανουάριο.

πηγη

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Στο μικροσκόπιο της Περιφέρειας Αττικής οι κανόνες υγιεινής στα σχολεία

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει τις προσπάθειες διασφάλισης των κανόνων υγιεινής στα σχολεία, με 606 υγειονομικούς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *