Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Η Βαλκανική πολιτική της ΕΕ: Η δύσκολη πορεία προς την προδοσία της Σερβίας

Η Βαλκανική πολιτική της ΕΕ: Η δύσκολη πορεία προς την προδοσία της Σερβίας

© RIA Novosti / Ilya Pitalev Οι κάτοικοι της Πρίστινα με την σημαία της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

Igor Pshenichnikov, για το RIA Novosti
Στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Federica Mogerini συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς των χωρών των Βαλκανίων έξι από τις οποίες πιο σωστά ονομάζονται οιονεί κράτη . Πρόσωπο με πρόσωπο η Mogerini συνάντησε τους επικεφαλής της κυβέρνησης του Μοντενέγκρο,της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη, τον λεγόμενο «εντολοδόχο πρωθυπουργό από τα μέσα ενημέρωσης» για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, καθώς και τον εξερχόμενο αρχηγό της κυβέρνησης της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», δηλαδή το οιονεί κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο θέμα των διμερών διαπραγματεύσεων με τους αρχηγούς και με την Φεντερίκα Μογκερίνι, και στη συνέχεια στην γενική συζήτηση τους σε ένα δείπνο εργασίας έχει γίνει η περιφερειακή ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία, καθώς και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Εχθροί στο ίδιο τραπέζι

Οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τη συνάντηση της Mogerini με τους εκπροσώπους των λαών των Δυτικών Βαλκανίων δεν αποκαλύπτουν την πραγματική ουσία της εκδήλωσης.
Κατ αρχάς σε όλες αυτές οι χώρες η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, να το πω έτσι, για άλλη μια φορά έδειξε ένα καρότο με τη μορφή της μελλοντικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό δεν είναι το κύριο σημείο.

Η Βαλκανική πολιτική της ΕΕ: Η δύσκολη πορεία προς την προδοσία της Σερβίας - Εικόνα1 © Φωτογραφία AP / Geert Vanden Wijngaert Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες

Δεύτερον, και σημαντικότερο, η Φεντερίκα Μογκερίνι κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον ο πρωθυπουργό της Σερβίας Aleksandra Vuchich, ο οποίος είχε πρόσφατα εκλεγεί πρόεδρος της Σερβίας, και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άλλη μια σημαντική νίκη στην εξασφάλιση της διεθνούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και το διαχωρισμό της επαρχίας από τη Σερβία, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο έδαφός της.

Στατιστικά στοιχεία με ρετουσάρισμα

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου – είναι η κύρια προϋπόθεση για την είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός και πέντε λεπτά πριν γίνει Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (θα αναλάβει ως πρόεδρος στις αρχές του Ιουνίου), έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπει κανέναν άλλο τρόπο για τη Σερβία, αλλά και για την ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 47,7% των Σέρβων, ενάντια – 39%, αναποφάσιστοι – 13,3%. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, σίγουρα για την ΕΕ – είναι λιγότερο από το μισό. Πώς μπορούμε να πιστέψουμε αυτές οι μελέτες; Είναι δύσκολο να απαντήσω κατηγορηματικά. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ εκφράστηκε το 79,4% των Σέρβων οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις το 1999.

Εν τω μεταξύ, στο Σερβικό μυαλό οι δύο έννοιες – Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ – είναι σχεδόν ταυτόσημες, όπως σε όλες τις χώρες της παλιάς Ευρώπης, με λίγες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβάνονται αυτές οι δύο δομές. Και οι δύο αυτές δομές είναι η ραχοκοκαλιά της κοινότητας που ονομάζεται «συλλογική Δύση», η οποία για όλα τα προβλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία όρισε ένοχους τους Σέρβους .

Και έτσι δεν είναι σαφές τι μπορεί να σχετίζεται με τα στατιστικά στοιχεία – 79,4% έναντι του ΝΑΤΟ και 47,7% στην ΕΕ. Οι Σέρβοι ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν ότι τα στοιχεία για τις απόψεις των Σέρβων στην ΕΕ είναι μαγειρεμένα σε μεγάλο βαθμό. Η γνωμοδότηση αυτή πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των πολυάριθμων κατηγοριών εναντίον του Βούτσιτς που έχει τον έλεγχο όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Πιέσεις από την ΕΕ για τη Σερβία,

όμως εμείς θα πάμε πίσω στην συνεδρίαση των Βρυξελλών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σερβική ηγεσία αναγκάζεται να επικοινωνήσει με ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου. Και κάθε φορά που αυτό γίνεται με τη μεσολάβηση – μάλλον, αναγκαστικά – της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Αύγουστο του 2015 οι Σέρβοι «κλήθηκαν » στις Βρυξέλλες και κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Ως εκ τούτου, τα μέρη σύναψαν τέσσερις συμφωνίες, οι οποίες αφορούν την εξασφάλιση της ομαλής ζωής σε θύλακες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Εκείνη την εποχή, το θέμα της ασφάλειας των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για μια συνάντηση με τους Αλβανούς για το επίσημο Βελιγράδι.
Αλλά το γεγονός των διαπραγματεύσεων με επίσημους εκπροσώπους των Σὲρβων και των Αλβανών να συνάπτουν μαζί τους κάθε είδους συμφωνίες στη Σερβία έγινε δεκτό για να το θέσω ήπια ασαφές.
Οι πιο τολμηροί επικριτές χαρακτήρισαν τον Βούτσιτς προδότη, ο οποίος σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ φέρεται έτοιμος να εγκαταλείψει το δικαίωμα της Σερβίας την ιστορική κοιτίδα της – το Κοσσυφοπέδιο.

Τον Οκτώβριο του 2015 και πάλι στις Βρυξέλλες, ο Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Μουσταφά με μεσολάβηση της Φεντερίκα Μογκερίνι και συζήτησαν την «εφαρμογή» των συμφωνιών του Αυγούστου. Η ανάγκη για αυτή την εκ νέου συνάντηση δεν ήταν προφανής. Ήταν περισσότερο σαν μια προσπάθεια για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γενική συνείδηση ​​του γεγονότος ότι η Σερβία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και, ως εκ τούτου, παραιτείται των δικαιωμάτων της.

Σφιχτή κοτσίδα

Σε αυτό το πνεύμα, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες, καθώς και ένα κοινό γεύμα εργασίας του Vichich στο ίδιο τραπέζι με τον Μουσταφά και την Φεντερίκα Μογκερίνι.
Επίσημα το Βελιγράδι, εκπροσωπείται μόνο με την ταυτότητα του Αλεξάνδρου Vuchich τα τελευταία χρόνια και είναι σίγουρα χτισμένο σε μια τροχιά των συμφερόντων της συλλογικής Δύσης, και στις δύο κατευθύνσεις – τόσο στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μέσω του ΝΑΤΟ. Μετά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την Mogherini ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Dushko Μάρκοβιτς δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων συμφώνησαν «χέρι με χέρι» να εργαστούν για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής.

Η Βαλκανική πολιτική της ΕΕ: Η δύσκολη πορεία προς την προδοσία της Σερβίας - Εικόνα2 2017 © AFP / Εμμανουήλ Dudand Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Αυτές οι δύο κατευθύνσεις από καιρό αναμειγνύονται και διαπλέκονται σε μια σφιχτή κοτσίδα, τουλάχιστον στα Δυτικά Βαλκάνια. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε μια βιασύνη για να οριοθετήσουν την περιοχή για τον εαυτό τους και να υψώσουν τη σημαία τους πάνω τους.
Έτσι, η Κροατία και η Σλοβενία ​​(στο δρόμο, και η Βουλγαρία) είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Αλβανία – είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο θα γίνει επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουνίου, και, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό του Ντούσκο Μάρκοβιτς , θα ενταχθεί στην ΕΕ σε τέσσερα με πέντε χρόνια. «Υποψήφια » για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η ΠΓΔΜ και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και το ίδιο αναμένονται και στην ΕΕ. Δηλαδή, όλες αυτές οι χώρες με κάποιο τρόπο είναι ήδη στην «υποδοχή». Μόνο η Σερβία με τις αξιώσεις του λαού της για το Κοσσυφοπέδιο κρέμεται «είναι άγνωστο που.»

Ο ορίζοντας έχει ξεκαθαρίσει,

Το θέμα όμες έχει τελεσιδικήσει; Μετά από συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι στον ορίζοντα οι σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σερβίας ξεκαθάρισαν. Και για να το διευκρινίσουμε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από την συνάντηση με Φεντερίκα Μογκερίνι αποδείχθηκε υπερβολικά φλύαρος . Έχει πει έξω αποό τα δόντια τα εξής: «Η Σερβία έχει λάβει θέση στρατιωτικής ουδετερότητας, αλλά η ηγεσία και η σερβική κυβέρνηση σε κάθε στιγμή υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ»

Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Κανείς στη Σερβία ή το Μαυροβούνιο επίσημα και τόσο άμεσα δεν μίλησε για την υποστήριξη της ένταξης του Μαυροβουνίου και της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Ο Μάρκοβιτς έχει ρίξει φως σχετικά με την πραγματική στάση του Βούτσιτς στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Προφανώς, ο Βούτσιτς θα είχε προ πολλού οδηγήσει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ, ακόμη και παρά τη θέληση των Σέρβων, αν δεν ήταν ζωντανοί μια γενιά που έχει βιώσει το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ του 1999. Αυτό είναι σωστό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του λαού, ενήργησε Μίλο Τζουκάνοβιτς – εναλλάξ Πρόεδρος, και Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου . Ο ίδιος πρώτα διαχώρισε το Μαυροβούνιο από τη Σερβία ( με το δημοψήφισμα του 2006), και στη συνέχεια «πήγε » με το ΝΑΤΟ.
Με την ευκαιρία, όπως λένε οι οι Σέρβοι ο Τζουκάνοβιτς και ο Βούτσιτς – είναι φίλοι . Και αυτό στη Σερβία λέει πολλά.

Οι Σέρβοι, που ταξιδεύουν;
Η Βαλκανική πολιτική της ΕΕ: Η δύσκολη πορεία προς την προδοσία της Σερβίας - Εικόνα3 © Fotolia / Αντρέι Σεβτσένκο Πόλη του Βελιγραδίου, Σερβία

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι το σερβικό κοινοβούλιο το 2015, σχεδόν μυστικά, χωρίς δημόσιο διάλογο και δελτία τύπου επικύρωσε τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ γνωστή ως SOFA (Κατάσταση της συμφωνίας Δυνάμεων) και υπέγραψε ένα χρόνο αργότερα. Ως αποτέλεσμα, η Σερβία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αναλάβει υποχρεώσεις σαν είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεχόμενη τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ του 1949, 1951 και 1952 . Εκ των πραγμάτων, η Σερβία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ – με τις δεσμεύσεις, αλλά χωρίς δικαιώματα.

Την ίδια χρονιά, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας υπέγραψε συμφωνία γνωστή ως IPAP και τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του ΝΑΤΟ, σε όλους τους τομείς της στρατιωτικής δραστηριότητας. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εργάζονται συστηματικά στο καθήκον τους να φέρουν στην τροχιά τους όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που έμειναν μέχρι στιγμής χωρίς επίβλεψη. Κατ ‘αρχάς πρόκειται για τη Σερβία, στη οποία οι άνθρωποι έλκονται προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 65,7% των Σέρβων είναι υπέρ της «ένωσης της Σερβίας με την Ρωσία.» Ωστόσο, οι αρχές της Σερβίας, φαίνεται να πλέουν με άλλο σκάφος, και προς άλλη κατεύθυνση.

Η Βαλκανική πολιτική της ΕΕ: Η δύσκολη πορεία προς την προδοσία της Σερβίας - Εικόνα4 Η ιστορία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ Μια περίεργη λεπτομέρεια

Σε συνέντευξή του στο Σερβικό τηλεοπτικό κανάλι πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι γνωρίζει ότι σύντομα
ο Ραμούς Χαραντινάι θα γίνει ο πρωθυπουργός του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου.
Αυτός είναι ο ηγέτης των ένοπλων ομάδων των Κοσοβάρων Αλβανών που είχε κατηγορηθεί για διάπραξη της σφαγής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια των εθνοτικών καθαρισμών, αλλά … έχει δικαιολογηθεί πλήρως από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε όλες τις 37 κατηγορίες.]

Η Σερβία προσπάθησε να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης για τις σφαγές των Σέρβων και εξέδωσε ένταλμα για το οποίο Χαραντινάι, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους συνελήφθη στη Γαλλία. Και τον Απρίλιο, ένα Γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της Σερβίας για τον Χαραντινάι και τον άφησε να φύγει.

Εδώ με αυτό το πρόσωπο ο Αλέξανδρος Vuchich θα πρέπει να διεξάγει νέες συναντήσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύτο δημιουργεί προβλήματα στο σχέδιο ασφάλειας

Αυτό ανοίγει ζητήματα που ακόμα δεν έχουν ειπωθεί.» – είπε ο Βούτσιτς για το γεγονός ότι ο Χαραντινάι θα είναι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

Ένας από τους αναγνώστες της Σερβικής ιστοσελίδας πληροφοριών «Φακτί» παρουσιάζεται ως Dragislav Bayagich και έχει γράψει: «Vuchich!
Εσείς είστε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σερβίας!»
Και ένας άλλος αναγνώστης κάτω από ένα ψευδώνυμο του Cigla έχει προσθέσει: «Είναι ενδιαφέρον να μας πείτε πώς θα εκτελέσετε την επιχείρησή με αυτόν τον κακό Χαραντινάι σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις και, όπως θα παρουσιάσετε – ότι αυτά είναι σωστά πράγματα…» Πραγματικά είμαι περίεργος.

https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε κάτω από γέφυρα στο Ηράκλειο

Ένα μακάβριο εύρημα ανακάλυψαν πολίτες, νωρίς το πρωί, κάτω από την γέφυρα του Παλαίκαστρου στον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *