Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Με διακοπή της παροχής αερίου απειλείται ο δήμος Θεσσαλονίκης

Με διακοπή της παροχής αερίου απειλείται ο δήμος Θεσσαλονίκης

Τις πληγές που άφησε στα οικονομικά τους η σφοδρή κακοκαιρία η οποία έπληξε την πόλη τον περασμένο χειμώνα εξακολουθούν να μετρούν οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Σε νέο πονοκέφαλο για τη δημοτική αρχή εξελίσσονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που ήλθαν στο δήμο Θεσσαλονίκης από τις υψηλές καταναλώσεις φυσικού αερίου, που απαιτήθηκαν για τη θέρμανση των σχολείων.

“Για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, ο λογαριασμός για τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης που θερμαίνονται με φυσικό αέριο ξεπέρασε τις 365.000 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε διαμορφωθεί σε περίπου 214.000 ευρώ”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης.

Εξάλλου και για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία που θερμαίνονται με φυσικό αέριο ο λογαριασμός σύμφωνα με την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιούλη Ρανέλλα ξεπέρασε το ποσό των 300.000 ευρώ.

Αδυναμία καταβολής

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατεί να εξοφλήσει άμεσα τις συνολικές οφειλές από την κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς από τις συμπιεσμένες κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνει για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πρέπει να καλυφθούν παράλληλα και σειρά άλλων υποχρεώσεων, από τις δαπάνες για την ύδρευση, το φωτισμό και τα τηλέφωνα μέχρι την προμήθεια ειδών καθαριότητας και αναλώσιμων.

“Εάν καταβάλουμε όλα αυτά τα χρήματα μαζεμένα, το Σεπτέμβριο δεν θα μπορούμε να πάρουμε ούτε στυλό για τα σχολεία”, ανέφερε σχηματικά ο κ. Λεκάκης, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία παροχής αερίου πρέπει να αποδεχτεί ρύθμιση για την εξόφληση αυτών των οφειλών.

Ανάλογο αίτημα καταθέτει και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά φέτος λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών θα έπρεπε από τη μία πλευρά να γίνει έκτακτη κατανομή χρηματοδότησης για τα σχολεία και από την άλλη πλευρά η εταιρεία παροχής αερίου να προχωρήσει σε έκπτωση στα τιμολόγιά της. “Δυστυχώς όχι μόνο δεν μας έκανε έκπτωση, αλλά δεν δέχεται εύκολα ούτε διακανονισμούς”, τόνισε η κυρία Ρανέλλα.

Κρίσιμος ο Οκτώβριος

Εξαιρετικά κρίσιμος θα είναι ο Οκτώβριος, που έχει τεθεί ως καταληκτικός μήνας από την πλευρά της εταιρείας παροχής αερίου για την εξόφληση των οφειλών του δήμου Θεσσαλονίκης.

“Η εταιρεία ζητά άμεση καταβολή 160.000 ευρώ και εξόφληση μέχρι τον Οκτώβριο, απειλώντας ότι θα κόψει την παροχή αερίου στα σχολεία. Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε περίπου έναν χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέβαλε τεράστια χρηματικά ποσά στο πλαίσιο ρύθμισης για οφειλές παλαιών ετών”, είπε ο κ. Λεκάκης, προσθέτοντας ότι ο δήμος και η σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν ρύθμιση, ώστε το ποσό των 365.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην κατανάλωση για το πρώτο τετράμηνο του έτους να εξοφληθεί σε δώδεκα δόσεις. “Αφαιρουμένων των δαπανών που απαιτούνται για τη ΔΕΗ, η ετήσια επιχορήγηση για τα σχολεία ανέρχεται σε 830.000 ευρώ. Μάλιστα το ποσό αυτό καταβάλλεται σε τέσσερις δόσεις”, τόνισε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την κυρία Ρανέλλα από την πλευρά της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ήδη καταβληθεί 150.000 ευρώ και απομένει να ρυθμιστούν επιπλέον 160.000 ευρώ. “Η εταιρεία μάς έχει ζητήσει να εξοφλήσουμε το υπολειπόμενο ποσό σε τρεις δόσεις με πρώτη τον Αύγουστο και τελευταία τον Οκτώβριο. Τους αντιπροτείναμε να δώσουν ένα περιθώριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν δέχονται ούτε αυτό”, σχολίασε η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τις επόμενες ημέρες ο Πέτρος Λεκάκης και η Γιούλη Ρανέλλα αναμένεται να έχουν σειρά επαφών με στελέχη της εταιρείας παροχής αερίου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση κατά το νέο διδακτικό έτος.

Πηγή: Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

ΥΠΕΣ: Κατανέμει 186.144 ευρώ στους δήμους για την ενοικίαση των ΚΕΠ

Το ΥΠΕΣ κατανέμει από τον λογαριασµό του που τηρείται στο Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων µε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *