Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Ν. Νικολόπουλος: Μισθοί πείνας των εργαζομένων στον καλπάζοντα ελληνικό τουρισμό

Ν. Νικολόπουλος: Μισθοί πείνας των εργαζομένων στον καλπάζοντα ελληνικό τουρισμό

«Είναι απαράδεκτο, ο καλπασμός του ελληνικού τουρισμού να γίνεται στις πλάτες υποαπασχολούμενων και κακοπληρωμένων υπαλλήλων και το αρμόδιο υπουργείο ας αφήσει τους πανηγυρισμούς για τους… αριθμούς, κοιτάζοντας πίσω από την βιτρίνα, τους εκατοντάδες χλιάδες ανθρώπους» τονίζει ο ανεξάρτητος Βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος, με αφορμή την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον επισιτισμό και τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων, (σύμφωνα με τις οποίες το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ στον χώρο του επισιτισμού ο ένας στους δύο εργαζομένους είναι ανασφάλιστος), στράφηκε προς τα υπουργείο Τουρισμού και Εργασίας, κάνοντας λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» και εργοδοτική ασυδοσία στον συγκεκριμένο τομέα, που τελικά υπονομεύει το τουριστικό προϊόν της χώρας και αποδυναμώνει, εάν δεν ακυρώνει, τις θριαμβολογίες για την άνοδο του ελληνικού τουρισμού.

«Η ΠΟΕΕ – ΥΤΕ κάνει λόγο για απόλυτη διάψευση όσων υποσχέσεων αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων έδινε η κυβέρνηση και όσον αφορά την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αντ’ αυτού συνεχίζεται ο κρατικός παρεμβατισμός στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο περιεχόμενο των ΣΣΕ, με κατάργηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων των συλλογικών ρυθμίσεων, της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων μέσω ενώσεων προσώπων – αυτά τα αντιδημοκρατικά μορφώματα, έρμαια των εργοδοτών που συστήνονται χωρίς καμία εγγύηση δημοκρατικής εκλογής και λειτουργίας. Επίσης η Ομοσπονδία αναφέρεται στην υπερενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία και του διευθυντικού δικαιώματος και την επιθετική δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με τις νεοανοιγόμενες να αποτελούν «αποικίες» ευελιξίας και βάναυσων εργασιακών σχέσεων» αναφέρει ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο κ. Νικολόπουλος ζητάει να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα ελέγχων που ενδεχομένως έγουν γίνει σε τουριστικές επιχειρήσεις για «μαύρη» εργασία, καθώς και εάν υπάρχει σχέδιο θωράκισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Σίγουρο το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου – Σταδιακές φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι

Το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 είναι ακόμη στα χαρτιά καθώς είναι άγνωστο πότε θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *