888 Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για επανένωση αποφυλακισμένης μητέρας με τα παιδιά της  | Kontasas
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για επανένωση αποφυλακισμένης μητέρας με τα παιδιά της 

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για επανένωση αποφυλακισμένης μητέρας με τα παιδιά της 

Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), που ασχολείται με την στήριξη φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών, προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, λόγω κωλύματος στην επικοινωνία και επανασύνδεση αποφυλακισμένης αλλοδαπής μητέρας με τα δυο ανήλικα τέκνα της, τα οποία -κατά τον χρόνο της κράτησής της- φιλοξενούνταν σε δομή παιδικής προστασίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Η διερεύνηση της υπόθεσης κατέδειξε ότι το πρόβλημα οφειλόταν καταρχήν σε σφάλματα και ελλείψεις κατά την εγγραφή των δύο γεννημένων στην Ελλάδα νηπίων στο ληξιαρχείο, ενώ ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα ήταν η εκπνοή της προθεσμίας που είχε λάβει η μητέρα για να αποχωρήσει από τη χώρα, με αποτέλεσμα την παράνομη διαμονή της. Εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, η εισαγγελία απέρριπτε την αίτηση επανένωσης, και η αρμόδια προξενική αρχή δεν χορηγούσε ταξιδιωτικά έγγραφα στην οικογένεια, ώστε να επιστρέψει στη χώρα της.

Ο Συνήγορος κατηύθυνε τη ΜΚΟ στις αναγκαίες ενέργειες (διοικητικές και δικαστικές) για την τακτοποίηση της αστικής κατάστασης των ανηλίκων, αλλά και την προσωρινή νομιμοποίηση της παρουσίας της μητέρας στην Ελλάδα. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή της Πρεσβείας και του Συνηγόρου του Πολίτη της χώρας καταγωγής της αλλοδαπής, ώστε να χορηγηθεί προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο στο μικρότερο παιδί, αλλά και να ενεργοποιηθεί υποστηρικτικά η κοινωνική υπηρεσία μετά την επιστροφή της οικογένειας. Για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας, έγινε δεκτή, στο πλαίσιο εντατικής συνεργασίας με την αρμόδια ελληνική εισαγγελική αρχή, πρόταση της Αρχής για εξέταση DNA.

Κατόπιν των διαμεσολαβητικών αυτών παρεμβάσεων: 1) δόθηκε εντολή για την άμεση αλλά και υποστηριζόμενη επανασύνδεση της οικογένειας, 2) η Αρχή παρέσχε κατευθύνσεις για την κατά το δυνατό επιτάχυνση της διαδικασίας διόρθωσης της αστικής κατάστασης του μικρότερου παιδιού, με στόχο την έγκαιρη αποχώρηση από την Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των αλλοδαπών αρχών στην πρόταση χορήγησης προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ-Οριστικοί Πίνακες 3Κ/2018: «Κλείδωσαν» οι πρώτοι 5.000 -Πότε τα οριστικά

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi έχουν ήδη κλειδώσει περίπου 5.000 θέσεις από τις συνολικά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *