888 ΠΟΝΗΡΟ & ΠΕΡΙΕΡΓΟ το ΠΑΙΧΝΙΔΙ της ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗΣ Ε.Ε. στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ… Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Κίνηση που Ξεσήκωσε… | Kontasas
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΠΟΝΗΡΟ & ΠΕΡΙΕΡΓΟ το ΠΑΙΧΝΙΔΙ της ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗΣ Ε.Ε. στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ… Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Κίνηση που Ξεσήκωσε…

ΠΟΝΗΡΟ & ΠΕΡΙΕΡΓΟ το ΠΑΙΧΝΙΔΙ της ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗΣ Ε.Ε. στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ… Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Κίνηση που Ξεσήκωσε…

Όρθια και χωρίς απώλειες στην ενταξιακή της πορεία αναμένεται να εξέλθει από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η Τουρκία, καθώς τα σενάρια για τερματισμό ή έστω για αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, πέφτουν στο κενό και το προσχέδιο Συμπερασμάτων που τέθηκε ενώπιον των 28 κρατών-μελών, αρκείτο να αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε μια συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία (The European Council held a debate on relations with Turkey)».

Το πολυδιαφημισμένο δείπνο των ηγετών των «28», άφηνε ανοικτή την πόρτα της Ευρώπης στο καθεστώς Ερντογάν, παρά την κατάλυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών είχαν ήδη ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της υποψήφιας χώρας. Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή ήταν η Βρετανία, με συμπαραστάτες τη Σουηδία και την Πολωνία, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Τσεχία καθώς και η Εσθονική Προεδρία, συγκροτώντας ένα ισχυρό μπλοκ, με το οποίο συνέπλευσε και η Κομισιόν.

Ως αποτέλεσμα, τα κράτη-μέλη επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στη μείωση των προενταξιακών κονδυλίων που εισπράττει η Τουρκία από την Ε.Ε., ύψους 640 περίπου εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς και στην ανακατανομή τους, ώστε να μην διατίθενται στην Κυβέρνηση της Άγκυρας, αλλά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το «πρόσταγμα» για μείωση των προενταξιακών κονδυλίων έδωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο δεν άφησε παραπονεμένη την Άγκυρα, καθώς την ίδια ώρα φρόντισε να εξαγγείλει την παραχώρηση 3 ακόμη δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, ως βοήθεια για τους πρόσφυγες, ανεβάζοντας τη συνολική στήριξη της Ε.Ε. στα 6 δισεκατομμύρια, ποσό το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από την προενταξιακή βοήθεια που λαμβάνει η Άγκυρα… Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε υποσχεθεί στην Τουρκία 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα προσεχή χρόνια, επιπρόσθετα από τα 3 δισεκατομμύρια για τα οποία έχουμε ήδη αποφανθεί. Οφείλουμε να τιμήσουμε την υπόσχεσή μας», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, η οποία διαχώρισε τα προενταξιακά κονδύλια που λαμβάνει η Τουρκία από τη βοήθεια που της παρέχεται από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσήλθε στο δείπνο των ηγετών, το οποίο συνεχιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα, με τρία σενάρια. Όπως διέρρευσε πριν την έναρξη του δείπνου, τα σενάρια Γιούνκερ παρέπεμπαν σε μείωση κατά 50%, 75% ή και τερματισμό της χορήγησης των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Χωρίς όμως να αποστερούν από το καθεστώς Ερντογάν την επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία επέμεινε σε οριστικό τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, θέση την οποία είχε υιοθετήσει προσφάτως και η Δανία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Προέδρου Αναστασιάδη αναμένετο να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και την προκλητικά απαράδεκτη ενέργεια της Άγκυρας και του ψευδοκράτους να επιβάλουν «δασμούς» σε προϊόντα που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επί του προκειμένου το ΕΛΚ, ενώ αναμένετο επίσης να εγείρει ζήτημα εφαρμογής των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα τάσσονται διαχρονικά υπέρ της διατήρησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προσδοκώντας ότι θα καταστεί καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για την εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας από την υποψήφια χώρα.

Μετανάστευση: Θετική αναφορά

Θετική αναφορά για τη Λευκωσία περιλήφθηκε χθες το βράδυ στα Συμπεράσματα για τη Μετανάστευση, κατόπιν παρέμβασης του Προέδρου Αναστασιάδη. Αναπαράγεται το κοινοτικό λεκτικό σύμφωνα με το οποίο ζητείται «πλήρης και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, με όλα τα κράτη-μέλη». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, διά επιστολών προς την Κομισιόν και προς το Συμβούλιο είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επικρίσεις ΕΛΚ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με δήλωση του Προέδρου του, Ζοζέφ Ντολ, επικρίνει την Τουρκία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και την εμμονή της «να διατηρήσει», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο. «Είμαστε απογοητευμένοι για την αποτυχία επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Αυτό οφείλεται στην τουρκική εμμονή να διατηρήσει (insistence on maintaining) εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και τη συνέχιση της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Καλούμε την Τουρκία να συμπλεύσει άμεσα με την προσέγγιση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και να εργαστεί εποικοδομητικά για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος», αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ενημερώσει το ΕΛΚ και τα κράτη-μέλη που συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική συνεδρία, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, περιλαμβανομένου του ζητήματος των εγκλωβισμένων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τα ίδια θέματα κατ’ ιδίαν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στις 8 Δεκεμβρίου.

Περίεργα τεχνάσματα στις Βρυξέλλες – Πλάτες σε Τ/κ

Σε μια περίεργη και συνάμα προκλητική κίνηση προχώρησαν μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσκαλώντας Τουρκοκύπριους «βουλευτές» στις Βρυξέλλες.

Το προκλητικό της όλης ενέργειας είναι πως οι Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» μέλη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος προσκλήθηκαν από ευρωβουλευτές μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Φροντίζοντας αυτό να επισυμβεί την ώρα που στις Βρυξέλλες βρισκόταν ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε επίσημες επαφές με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η πρόφαση για να προσκληθούν οι Τουρκοκύπριοι ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό (που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται) αλλά η πραγματική επιδίωξη ήταν να συζητηθεί η γνωστή τουρκοκυπριακή ατζέντα. Δηλαδή, το θέμα της εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο, η προώθηση του απευθείας εμπορίου από τα κατεχόμενα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το μόνιμο αίτημα της τουρκικής πλευράς για άρση του λεγόμενου εμπάργκο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από πλευράς ευρωβουλευτών δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα γίνουν κινήσεις προς ικανοποίηση των τουρκοκυπριακών αιτημάτων.

Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, χθες επιβεβαιώθηκε η κάθοδος του Τζέφρι Φέλτμαν στην Κύπρο για επαφές με τις δύο κοινότητες. Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που αποκάλυψε προχθές ο «Φ», είπε πως ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ θα έρθει πριν από το τέλος του χρόνου. Ο Μουσταφά Ακιντζί διαμήνυσε, πάντως, ότι η πόρτα στο Κυπριακό παραμένει ανοικτή για μιαν ακόμα προσπάθεια. «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

πηγη

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Βαποράκι προκαλεί τηλεοπτικά συνεργεία στην είσοδο του ΑΠΘ

Το θράσος των διακινητών ναρκωτικών που δρουν εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *