888 «Πώς θα σταματήσουμε να μετράμε λουκέτα» | Kontasas
Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Πώς θα σταματήσουμε να μετράμε λουκέτα»

«Πώς θα σταματήσουμε να μετράμε λουκέτα»

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τις 3 Ιουλίου του 2017 έχουν κλείσει 273.000 επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός αυτών που άνοιξαν δεν ξεπερνά τις 216.000.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι το Α΄ εξάμηνο του 2017 άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν και συγκεκριμένα, ενώ έκλεισαν 14.000 επιχειρήσεις, 16.479 ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το ίδιο διάστημα.

Οι νέες επιχειρήσεις είναι κυρίως μικρού μεγέθους, είτε ατομικές είτε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τεχνολογικού περιεχομένου των επιχειρήσεων και την εξειδίκευση σε κλάδους εντάσεως εργασίας. Παράλληλα, με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Οι βασικές αιτίες για τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος είναι γνωστές: εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, έλλειψη ρευστότητας, δυσεύρετος και ακριβός δανεισμός, έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Στο σημείο όμως που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, δεν αρκεί η απαρίθμηση προβλημάτων. Για να επανέλθουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, χρειάζονται όχι μόνο περισσότερες, αλλά και πιο δυναμικές επιχειρήσεις, προσανατολισμένες στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η λύση για την αντιστροφή της κατάστασης, είναι ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, με αποτελεσματικότερο έλεγχο των δαπανών,σε συνδυασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές, αλλά και περισσότερα κίνητρα και εργαλεία στήριξης της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα στηριχθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Το όποιο δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων είναι βέβαιο ότι θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του αριθμού των υπόχρεων φορολογίας και εισφοράς, από τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή για τη χώρα ένα δημοσιονομικό μείγμα που στηρίζεται αποκλειστικά στη φορολογία και σε μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα. Ας αποφασίσουμε τώρα, αν θέλουμε ανάπτυξη ή αν θα συνεχίσουμε να μετράμε λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Η εμπλοκή με τα αναδρομικά των ειδικών φρουρών και τα «μπλε γιλέκα»

Στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή για τα αναδρομικά των 6.000 ειδικών φρουρών, οι οποίοι έχουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *