888 Ρωσία έναντι ΝΑΤΟ στην Βαλτική : Ποιος θα κέρδιζε σε έναν τέτοιο πόλεμο; – Μελέτη βόμβα | Kontasas
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρωσία έναντι ΝΑΤΟ στην Βαλτική : Ποιος θα κέρδιζε σε έναν τέτοιο πόλεμο; – Μελέτη βόμβα

Ρωσία έναντι ΝΑΤΟ στην Βαλτική : Ποιος θα κέρδιζε σε έναν τέτοιο πόλεμο; – Μελέτη βόμβα

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )

Πολεμικό παίγνιο με προσομοίωση « παγκόσμιου πολέμου ΝΑΤΟ –Ρωσίας στην Βαλτική από τον πασίγνωστο ινστιτούτο RAND, κατέδειξε την τελική επικράτηση της Ρωσίας στην Ευρώπη , χτυπώντας καμπανάκι στους επιτελείς του Πενταγώνου και την Ουάσιγκτον.

Μελέτη βόμβα που αφορά ένα πιθανό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκαλεί πανικό όμως και σε πολλούς ειδικούς ανά τον πλανήτη για τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων .

Το κύριο σενάριο χρήσης πυρηνικών όπλων, το οποίο είναι προς το παρόν απίθανο, αλλά αρκετά ρεαλιστικό σε μια τέτοια περίπτωση , θα προκαλούσε πυρηνικό όλεθρο σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία.

Οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ οδηγούν πολλούς σε μια πιο προσεκτική αξιολόγηση αυτού του ζητήματος και στην εξέταση της σημερινής κατάστασης των όπλων και της τεχνολογικής πολυπλοκότητας του ρωσικού στρατού, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την έκταση των απειλών που ενδέχεται να εκτεθούν .

Φυσικά και οι στρατιωτικοί ελιγμοί της Ρωσίας μαζί με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας έχουν μεταβάλει την γνώμη πολλών αμυντικών αναλυτών του Πενταγώνου, οι οποίοι αναρωτιούνται για το ρυθμό του σημερινού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ρωσίας , που δείχνει να «μεγαλώνει» επικίνδυνα.

«Η Ρωσία έχει σαφώς έτοιμη την απάντηση στο ΝΑΤΟ, για να αποτραπεί η οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια της συμμαχίας, ωστόσο μια προσεκτική εξέταση του σημερινού στρατού της Ρωσίας αποκαλύπτει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να αποτελέσει πραγματική πρόκληση για το ΝΑΤΟ σε μια παρατεταμένη στρατιωτική σύγκρουση», αναφέρει έκθεση του ινστιτούτου.

Η Μόσχα συνεχίζει να κάνει τέτοιας έκτασης στρατιωτικές προόδους και πολλοί ειδικοί και αναλυτές του Πενταγώνου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στάση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, σχετικά με το εάν είναι αρκετά σημαντικά από άποψη ισχύς και αριθμού για να αποτρέψουν από μια πιθανή μαζική ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, η πολεμική απειλή της Ρωσίας δεν επιτάχυνε τη δέσμευση των Βαλτικών χωρών για ταχύτερο αμυντικό εκσυγχρονισμό και αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών.

Οι χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις της Ρωσίας όμως , διευρύνουν την ισχύ τους γρήγορα, μεταβαίνοντας στην εποχή των πληροφοριών και της υψηλής τεχνολογίας ακολουθώντας πλατφόρμες επόμενης γενιάς.

Πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας και πρόωρης εκσπερμάτωσης ; Υπάρχει λύση … ΕΔΩ

Το συμβατικό και πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ένα μικρό κομμάτι από αυτό που ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όμως η χώρα κατασκευάζει για παράδειγμα μια νέα κατηγορία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, αεροσκαφών 5ης γενιάς T-50 stealth, πυραύλων επόμενης γενιάς και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας .

Το περιοδικό National Interest έχει δημοσιεύσει πρόσφατα μια σειρά από εκθέσεις σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Εκεί αναφέρονται τα νέα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα , τα άρματα μάχης T-14 Armata, τα συστήματα εντιαεροπορικής άμυνας και τα σχέδια για ένα μαχητικό μαχητικό της 6ης γενιάς, μεταξύ άλλων.

Η Ρωσία τονίζει με σαφήνεια τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και τη σημαντική πρόοδο της , σύμφωνα και με τις εκθέσεις αναλυτών του Πενταγώνου και άλλων ινστιτούτων.

Για παράδειγμα, η χώρα προφανώς και διεξήγαγε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Nudol « κατά δορυφόρων» .

«Αυτό ήταν το δεύτερο τεστ του νέου πυραύλου , ο οποίος είναι ικανός να καταστρέψει δορυφόρους στο διάστημα. Ο πύραυλος προφανώς εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk βόρεια της Μόσχας», γράφει η έκθεση του The National Interest.

Επιπλέον, ο Αμερικανός ειδικός αναλυτής Dave Majumdar ανέφερε ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις σχεδιάζουν έξι τεθωρακισμένες μεραρχίες που θα είναι εξοπλισμένες με αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-72B3M και οι οποίες θα κατακλύσουν τα δυτικά σύνορα με την Ευρώπη.

Επίσης, η Ρωσία αναπτύσσει το BMP-T «Terminator 3» που θα είναι ένα όχημα που θα υποστηρίζει την δράση των αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης αποτελεσματικά.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο προϋπολογισμός άμυνας της Ρωσίας ανέρχονταν σε σχεδόν το ήμισυ των συνολικών δαπανών της χώρας.

Τώρα, οι στρατιωτικές δαπάνες ν αντλούν ένα μικρότερο ποσοστό των εθνικών δαπανών. Ωστόσο, παρά τις διαφορές σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, ο προϋπολογισμός της ρωσικής άμυνας αυξάνεται κάθε χρόνο .

Από το 2006 έως το 2009, ο προϋπολογισμός άμυνας της Ρωσίας αυξήθηκε από 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Business Insider, ενώ το 2013 ανήλθε σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ρωσικός στρατός διαθέτει περίπου 766.000 ενεργό προσωπικό πρώτης γραμμής το 2013 και 2,4 εκατομμύρια εφεδρικές δυνάμεις, σύμφωνα με το globalfirepower.com. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχε τρία έως τέσσερα εκατομμύρια στρατιώτες .

Επίσης διαθέτει περισσότερα από 3.000 μαχητικά αεροσκάφη και 973 ελικόπτερα όλων των τύπων. Στο έδαφος, η ιστοσελίδα του ινστιτούτου Globalfirepower.com αναφέρει ότι η Ρωσία διαθέτει 15 χιλιάδες άρματα μάχης , 27.000 ΤΟΜΑ και σχεδόν 6.000 αυτοκινούμενα πυροβόλα .

Το ρωσικό ναυτικό διαθέτει 352 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου, 13 Καταδρομικών πλοίων και 63 υποβρυχίων. Ο Εύξεινος Πόντος είναι ένας στρατηγικά σημαντικός χώρος για τη Ρωσία όσον αφορά οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, καθώς βοηθά στη διασφάλιση της πρόσβασης στη Μεσόγειο.

Οι αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε την κατασκευή τεραστίων ποσοτήτων συμβατικών και πυρηνικών όπλων στη δεκαετία του ’80, από πυραύλους cruise μέχρι πολύ αντιβαλλιστικά συστήματα .

Στην πραγματικότητα, τα ρωσικά συστήματα αιχμής για την αντιαεροπορική άμυνα , είναι οι πύραυλοι S-300 και S-400, και αν διατηρηθούν και εκσυγχρονιστούν, θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά , ανέφεραν οι ειδικοί.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι Ρώσοι δοκιμάζουν τώρα ένα καινούργιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με την ονομασία S-500 ικανό να εξουδετερώνει στόχους ακόμη και στην στρατόσφαιρα .

Ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέγεθος, η δύναμη πυρός και η υπεροχή των αεροπορικών δυνάμεων μαζί με την τεχνολογία του ΝΑΤΟ θα υπερισχύσουν σε μια ουσιαστική σύγκρουση με τη Ρωσία, αυτό δεν αποκλείει τα ευρήματα της μελέτης του πασίγνωστου γεωπολιτικού ινστιτούτου Rand , ότι το ΝΑΤΟ έχει φοβερή δυσκολία να αντιμετωπίσει την Ρωσία, ειδικά στην περιοχή των κρατών της Βαλτικής.

Η δομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν είναι σε θέση να αντέξει μια ρωσική εισβολή στη γειτονική Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, κατέληξε η μελέτη του ινστιτούτου Rand.

Μετά τη διεξαγωγή μιας εξαντλητικής σειράς πολεμικών παιχνιδιών όπου οι «κόκκινες» δυνάμεις (ρωσικές) και «μπλε» δυνάμεις (ΝΑΤΟ) ενεπλάκησαν σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων πολέμου σε σχέση με τις χώρες της Βαλτικής, η μελέτη της Rand Corporation, με τίτλο «Ενίσχυση της αποτροπής της Ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», εκτιμά ότι μια επιτυχημένη άμυνα του ΝΑΤΟ στην Βαλτική απαιτεί πολύ μεγαλύτερη δύναμη τόσο στον αέρα όσο και στο εδάφους από ό, τι υπάρχει σήμερα επί του παρόντος, διότι η πανωλεθρία θα είναι πολύ μεγάλη.

Συγκεκριμένα, η μελέτη απαιτεί την διεξαγωγή μιας στρατηγικής του ΝΑΤΟ παρόμοια με τη θεωρία των αερο-χερσαίων επιχειρήσεων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου .

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Στρατός των Η.Π.Α. είχε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ευρώπη για στρατηγική αποτροπή πιθανής ρωσικής εισβολής. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού αναφέρουν ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 30.000 στρατιώτες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η μελέτη του ινστιτούτου Rand υποστηρίζει ότι, χωρίς αποτρεπτικό μέγεθος τουλάχιστον επτά ταξιαρχιών, πυραύλων και τεράστιας αεροπορικής υποστήριξης που θα προστατεύει πραγματικά την ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία θα εισέβαλε στην Βαλτική και θα την καταλάμβανε μέσα σε 60 ώρες.

Μια ταχεία επίθεση στην περιοχή της Βαλτικής θα άφηνε το ΝΑΤΟ με λίγες ελκυστικές επιλογές, όπως μια μαζική επικίνδυνη αντεπίθεση, απειλώντας την χρήση της επιλογής πυρηνικών όπλων ή απλά θα επιτρέψει στους Ρώσους να προσαρτήσουν τις χώρες αυτές.

Μια τρίτη και τελική επιλογή, αναφέρει η έκθεση, θα ήταν απλώς η παραχώρηση εδάφους των χωρών της Βαλτικής και η δημιουργία άλλης γραμμής άμυνας .

Μια τέτοια επιλογή φυσικά δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη από πολλούς από τους κατοίκους αυτών των κρατών και θα δημιουργούσε χωρίς αμφιβολία ένα τεράστιο ρήγμα στην συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια των διαφόρων σεναρίων που διερευνήθηκαν στο πολεμικό παίγνιο, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντίσταση του ΝΑΤΟ δεν θα άντεχε με την υπάρχουσα δομή και αριθμό δυνάμεων και μέσων.

«Η απουσία αντιαεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας στις μονάδες των ΗΠΑ και οι ελάχιστες αμυντικές δυνάμεις στις άλλες μονάδες του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις επιθέσεις θα αντιμετώπισαν αντίσταση μόνο από τα αεροσκάφη που διενεργούσαν εναέριες περιπολίες του ΝΑΤΟ, και τα οποία είναι πολύ λίγα . Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες απώλειες σε πολλές χερσαίες δυνάμεις των μπλε (ΝΑΤΟ) και την διακοπή της αντεπίθεσης », αναφέρει η μελέτη.

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία θα αποτελούσαν εύκολη λεία για τον ρωσικό στρατό επειδή και οι τρεις χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στην χώρα αυτή .

«Επίσης, Ουκρανία, Εσθονία και Λετονία φιλοξενούν σημαντικούς εθνοτικούς ρωσικούς πληθυσμούς που δεν έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες αυτών των χωρών και είναι συμπαγείς, δίνοντας στη Ρωσία την αυτοπεποίθηση για ανάμιξη στις υποθέσεις της Εσθονίας και της Λετονίας», εξηγεί η μελέτη.

Το σχέδιο με την επωνυμία « Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Εμπιστοσύνης» του Πενταγώνου, απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια, δυνάμεις και αναγκαστικές μετακινήσεις χιλιάδων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, με το κόστος να είναι δυσθεώρητο και ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη ένα τεράστιο επίπεδο χρέους .

Ρωσία έναντι ΝΑΤΟ στην Βαλτική : Ποιος θα κέρδιζε σε έναν τέτοιο πόλεμο; - Εικόνα0

Ταυτόχρονα, αίτημα του Πενταγώνου απαιτεί την χορήγηση 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυξημένη παρουσία δυνάμεων στην Ευρώπη καθώς και νέα οπλικά συστήματα για την υποστήριξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η ουσία όμως είναι ότι πολεμικό παίγνιο που «φορτώθηκε» με πραγματικά δεδομένα έδειξε συντριπτική νίκη στους «κόκκινους»…δηλαδή στην Ρωσία .

Όλα αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας αλλά αληθινά και προετοιμάζονται από υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα και αφορούν το μέλλον μας .

Είναι δε η δεύτερη φορά που η δύση προσομοιώνει παγκόσμιο πόλεμο με την Ρωσία στους υπολογιστές με πραγματικά δεδομένα, με την πρώτη να διενεργείται το 2013 στο ισραηλινό στρατιωτικό πανεπιστήμιο στο Τελ Αβίβ με τα αποτελέσματα να δείχνουν…ότι τα πράγματα «ξεφεύγουν» εντελώς και χάνεται ο έλεγχος από μια πιθανή πολεμική διένεξη.

pentapostagma.gr
Πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας και πρόωρης εκσπερμάτωσης ; Υπάρχει λύση … ΕΔΩ

Πηγή

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Grenache, απολαύστε τη με ένα ποτήρι Μελισσόμαντρα – Καλλιγάς Ροζέ

Η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων και η Μελισσόμαντρα – Καλλιγάς σας καλούν να γιορτάσετε τη Παγκόσμια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *