Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας σε Ερντογάν: Απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης

Τσίπρας σε Ερντογάν: Απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης

Τη θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά επανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η ατζέντα αυτή περιελάμβανε μια γκάμα θεμάτων από τα ελληνοτουρκικά θέματα:

– Οικονομία (τουρισμός, επενδύσεις, σιδηροδρομική Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, δεύτερη διάβαση αυτοκίνητων στον Έβρο)

– Επανέναρξη διερευνητικών/δίαυλου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας

– Προετοιμασία υψηλών επαφών και ενδεχόμενο G to G τον Οκτώβριο του 2017

– Διάλογος για Ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση, επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης για την παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Μάη, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο για την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε πάντως και τις πάγιες θέσεις χώρας του. Συμφώνησε όμως στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία δίαυλου μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε τονίζοντας τη στήριξή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει να προστατευτούν προκειμένου να πετύχουν. Προσέθεσε ακόμα ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

Οι Ρώσοι τουρίστες γύρισαν την «πλάτη» στην Ελλάδα και επέλεξαν την γειτονική Τουρκία Άλλο ένα επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Οι Ρώσοι τουρίστες γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα το 2017 και έδειξαν την προτίμηση τους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *