Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Υποψήφιος βουλευτής ζήτησε να επιστρέψει στην Πολεμική Αεροπορία αλλά…

Υποψήφιος βουλευτής ζήτησε να επιστρέψει στην Πολεμική Αεροπορία αλλά…

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έφεση που είχε ασκήσει αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, σύμφωνα με την οποία δεν του επετράπη να επιστρέψει στην υπηρεσία του μετά από παραίτησή του για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996.

Ο αντισμήναρχος αφού δεν εξελέγη, ζήτησε να επιστρέψει στην Π.Α. αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε την αίτησή του.

Μετά την παραίτησή του, εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με τον βαθμό του σμηνάρχου.

Όταν δεν εξελέγη ζήτησε από το ΓΕΑ να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία ή τουλάχιστον να υπάρξει βαθμολογική αποκατάσταση, αλλά το ΓΕΑ απέρριψε το αίτημά του, με την αιτιολογία ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται ανάκληση Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε κατόπιν παραίτησης στρατιωτικού προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές.

Ο αντισμήναρχος προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δεν δέχθηκε τις θέσεις του.

Το ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, «δεν είναι επιτρεπτή, η κατόπιν υποβολής αιτήματος στρατιωτικού, παραιτηθέντος για να συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές και μη εκλεγέντος, επαναφορά στην κατάσταση την οποία τελούσε προ της αποστρατείας του». Όμως, είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη ανάκληση ως εφέδρου μονίμου στρατιωτικού, ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετέχει σε εκλογές και δεν εξελέγη, μόνο σε «περιπτώσεις εξαιρετικές, όπως πολέμου, επιστράτευσης ή εν καιρώ ειρήνης προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών».

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Loading...
loading...

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ: Οι 2+5 προκηρύξεις που έρχονται -Για 1.360 μόνιμες θέσεις

Επτά προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που αφορούν συνολικά την κάλυψη 2.938 θέσεων βρίσκονται σε εξέλιξη ή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *