888 "ΈΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ! ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΣ! ΎΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ!! Ο ΟΞΥΣ ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΙΣ 05.30 ΤΗΣ 20ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1974»! Η ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ) | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / “ΈΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ! ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΣ! ΎΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ!! Ο ΟΞΥΣ ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΙΣ 05.30 ΤΗΣ 20ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1974»! Η ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

“ΈΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ! ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΣ! ΎΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ!! Ο ΟΞΥΣ ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΙΣ 05.30 ΤΗΣ 20ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1974»! Η ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

46 έχουν περάσει από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές για τους ήρωες που υπερασπίστηκαν με σθένος τα εδάφη της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, σε έναν πόλεμο άνισο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του. Έλληνες στρατιώτες κατάφεραν, όχι μόνο να κρατήσουν σαν λέοντες τις γραμμές τους αλλά χάριν στην ανδρεία τους, οι τουρκικές επιχειρήσεις σταμάτησαν τις δραστηριότητες τους μετρώντας χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.

Για την ιστορία, η Τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις, με τον -ΑΤΤΙΛΑ 1- στις 20 Ιουλίου 1974 και με τον -ΑΤΤΙΛΑ 2- στις 14 Αυγούστου 1974. Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις “κέρδισαν” περίπου το 37% του νησιού αφήνοντας στην Ελληνική στρατιωτική πλευρά 46 νεκρούς και 59 αγνοούμενους της ΕΛΔΥΚ, 29 νεκρούς καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και 4 αεροπόρους της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».

Το 361 Τάγμα Πεζικού είναι από τα Τάγματα που ρίχτηκαν από την πρώτη μέρα στις μυλόπετρες του πολέμου, τον μαύρο Ιούλιο του 1974.
Βρέθηκε να πολεμά έναντι υπέρτερου και επαρκέστερα εξοπλισμένου εχθρού σε γενικές συνθήκες εγκληματικής ανεπάρκειας και προδοτικής απραξίας που μείωναν σημαντικά την επιχειρησιακή του ικανότητα.
Βρέθηκε στην καρδιά των επιχειρήσεων με αποστολή την «περίσχεση» από ανατολικά του θύλακα Λευκωσίας – Αγύρτας.
Αμύνθηκε επί των θέσεών του την πρώτη μέρα, ενώ το βράδυ κατάφερε να προωθήσει μέρος του 3ου Λόχου και να καταλάβει το ύψωμα Σιαμπάν.
Από την Κυριακή 21 Ιουλίου δέχτηκε τις επιθέσεις των Τούρκων και ξεκίνησε να μετρά νεκρούς και αγνοούμενους.
Στις 21 Ιουλίου δέχτηκε επίθεση ο 2ος Λόχος επί της Αλωνάγρας (Άσπρη Μούττη), στις 22 Ιουλίου (αμέσως μετά την κήρυξη της εκεχειρίας) ο 1ος Λόχος στην περιοχή του Δικώμου και στις 23 (πάλι εν καιρώ υποτιθέμενης εκεχειρίας) τα φυλάκια του 3ου Λόχου που έφταναν μέχρι τη Μια Μηλιά.
Την ίδια μέρα, με βάση διαταγή της ΙΙΙ Ανωτέρας Τακτικής Διοίκησης και υπό περίεργες περιστάσεις, το Τάγμα, πλην των φυλακίων του 3ου Λόχου, εγκατέλειψε την έδρα του στο Συγχαρί και κατέληξε, ξημερώματα της επόμενης μέρας, στην Αγλαντζιά.
Την επόμενη μέρα, 24 Ιουλίου, μια ομάδα 17 ατόμων, συγκρούστηκε στην περιοχή Κουτσοβέντη με υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις και κατάφερε να σταματήσει την προέλασή τους.
Το δράμα για το 361 ΤΠ κορυφώθηκε στις 14 Αυγούστου, όταν κατόπιν διαταγής εσπευσμένης οπισθοχώρησης από το 9ο Τακτικό Συγκρότημα, εγκαταλείφθηκαν στο πεδίο της μάχης δύο μάχιμοι Λόχοι.
Συνολικές απώλειες για το Τάγμα σε μια πολυήμερη προσπάθεια προάσπισης της προδομένης πατρίδας, 55 πεσόντες και 32 αγνοούμενοι ενώ 45 άτομα συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και 42 τραυματίστηκαν.
Στο παρόν άρθρο θα γίνει μια ανασκόπηση της δράσης του 2ου Λόχου του Τάγματος.


loading…

Δείτε επίσης

DIRECT ΧΤΥΠΗΜΑ! Ο δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» ΠΟΥΤΙΝ. ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ! ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΡΙΤΟ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟ.

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Εμείς εδώ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *