Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Έλεγχος δακτυλικού αποτυπώματος προσωπικού σε Δήμο -Τι λέει η ΑΠΠΔ (έγγραφο)

Έλεγχος δακτυλικού αποτυπώματος προσωπικού σε Δήμο -Τι λέει η ΑΠΠΔ (έγγραφο)

Πρόσφατα, παρουσιάστηκε πρωτοβουλία Δημοτικής Αρχής Δήμου του Ν. Ηρακλείου να προμηθευτεί σύστημα ελέγχου της εισόδου και της εξόδου του προσωπικού στο χώρο εργασίας του (Δημαρχείο).

Ο συγκεκριμένος Δήμος ακολουθεί μέχρι σήμερα το σύστημα των υπογραφών σε βιβλίο παρουσιών. Έτεινε να επιλέξει το σύστημα του βιομετρικού ελέγχου του δακτυλικού αποτυπώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων του Δήμου.

Υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα, αναφορικά με τη νομιμότητα εγκατάστασης από δημοτική Αρχή μηχανήματος ελέγχου της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων το οποίο λειτουργεί με έλεγχο του δακτυλικού αποτυπώματος του εργαζομένου.

Σύμφωνα με την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η μέθοδος εισάγει μία επαχθή και δυσανάλογη για τα υποκείμενα, επεξεργασία σε σχέση με τον ανωτέρω σκοπό, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς και με άλλα ηπιότερα εναλλακτικά μέσα (όπως με τη χρήση μαγνητικών καρτών χωρίς βιομετρικά στοιχεία, με συνδυασμό δειγματοληπτικών ελέγχων προς επιβεβαίωση της παρουσίας των υπαλλήλων).

Στην απόφαση 245/9/20-3-2000 αναφέρεται ότι: ” Η Αρχή επομένως θεωρεί το συγκεκριμένο τρόπο συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων μη θεμιτό. Άρνηση των εργαζομένων να δώσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα για το συγκεκριμένο σκοπό δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για κυρώσεις εκ μέρους των εργοδοτών εφόσον προσβάλλεται η προσωπικότητά τους και επιπροσθέτως η παραπάνω ενέργεια δεν εμπεριέχεται στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη για οργάνωση της επιχείρησής του αλλά, αντιθέτως δεν έχει εκδήλωση βλαπτικής μεταβολής της σύμβασης την οποία μπορεί αζημίως να αρνηθεί ο εργαζόμενος.”

Στο τέλος της απόφασης αναφέρεται ότι όμοια ισχύουν και για τους Δημόσιους Υπαλλήλους και υπαλλήλους ΝΠΔΔ.

Η απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

700 προσλήψεις στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη