Κόσμος

Χάος στο Σουδάν: Εισέβαλαν σε πέντε φυλακές και απελευθέρωσαν κρατούμενους

Μεταξύ αυτών στις οποίες μπήκαν, βρισκόταν και η φυλακή Κομπέρ, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου κρατούνταν προηγουμένως ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας Όμαρ Χάσαν ελ Μπασίρ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η σουδανική αστυνομία διευκρίνισε ότι η επιδρομή των ΔΤΥ στην φυλακή Κομπέρ προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό αξιωματούχων της φυλακής, προσθέτοντας ότι οι ΔΤΥ απελευθέρωσαν όλους όσοι κρατούνταν εκεί.

Η εισβολή τους στις πέντε φυλακές, μεταξύ των οποίων η φυλακή της Κομπέρ, έγινε μεταξύ της 21ης και 24ης Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σουδάν: Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών από τις δυτικές χώρες

Ο Μπασίρ είχε μεταφερθεί από την φυλακή Κομπέρ, πριν απ’ αυτή την εισβολή και προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις ΔΤΥ στη χώρα, κατόπιν σύστασης του ιατρικού προσωπικού της φυλακής, και τώρα βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο τακτικός στρατός του Σουδάν.

Το ερώτημα για το πού βρίσκεται ο Μπασίρ προέκυψε αφού πρώην υπουργός της κυβέρνησής του, ο Άχμεντ Χαρούν, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι βγήκε από τη φυλακή μαζί με άλλους πρώην αξιωματούχους.

Οι Μπασίρ και Χαρούν καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορούμενοι για ωμότητες στο Νταρφούρ.

Μαίνονται οι μάχες – Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τηρείται «εν μέρει»

Οι μάχες στο Σουδάν συνεχίζονταν χθες, Τρίτη 25/04 παρά το ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη θεωρητικά εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν τα μέρη, χάρη σε μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, για 72 ώρες.

Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν χθες βράδυ στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν, πάνω στον Νείλο, όπου ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters διαπίστωσε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε UAVs για να πλήξει θέσεις παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ενώ αεροπορικά πλήγματα από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Μπαχρί, όπου ο τακτικός στρατός προσπάθησε να εμποδίσει τις ΔΤΥ να καταλάβουν διυλιστήριο.

Βλήμα έπληξε νοσοκομείο της Ομντουρμάν νωρίτερα χθες, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους, σύμφωνα με υπεύθυνο της δομής υγείας.

Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ξέσπασε την 15η Απριλίου, διαγράφοντας την προσπάθεια να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία.

Πυκνοκατοικημένες περιοχές, ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μετατράπηκαν σε πεδία μαχών. Αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού και οδομαχίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 4.000, σύμφωνα με αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που όμως θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένοι. Νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και η διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρακτικά ανεστάλη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειάζεται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει.

Με πτώματα να κείτονται στους δρόμους,η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) τόνιζε χθες πως δεν είναι σε θέση να στείλει εφόδια ούτε προσωπικό στο Σουδάν, εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν εσπευσμένα χιλιάδες υπηκόους τους.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «εξαιρετικά οξείες» ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη χώρα, ραγδαία αύξηση των τιμών –σε όποια εμπορικά καταστήματα λειτουργούν–, ενώ επισήμανε επίσης πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τη δραστηριότητά τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιμένει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανοί άμαχοι θα προσφύγουν σε γειτονικές χώρες.

«Το Σουδάν θα χάσει»

«Δεν υπάρχει προς το παρόν ουδεμία σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας, είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», τόνισε χθες βράδυ τοποθετούμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Φόλκερ Πέρτες, ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν.

Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης, που ανέλαβε ειδικός επιτετραμμένος το 2021. Όποια κι από τις δυο πλευρές και αν επικρατήσει σε περίπτωση συνέχισης των εχθροπραξιών, «το Σουδάν θα χάσει», επέμεινε. Ήδη, ο πόλεμος «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και είναι οι πολίτες αυτοί που «πληρώνουν το τίμημα», συμπλήρωσε.

Κατήγγειλε πως οι αντιμαχόμενες πλευρές «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», επιχειρώντας σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων. «Πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», είπε ο Φόλκερ Πέρτες.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας δέκα «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

«Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε. «Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη δεκαετίες», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock