888 Έτοιμη να προκαλέσει θερμό επεισόδιο η Τουρκία: Μπαράζ NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις από Μυτιλήνη έως Καστελόριζο και κυπριακή ΑΟΖ – Βγάζει στο Αιγαίο και το «Πίρι Ρέις» | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Έτοιμη να προκαλέσει θερμό επεισόδιο η Τουρκία: Μπαράζ NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις από Μυτιλήνη έως Καστελόριζο και κυπριακή ΑΟΖ – Βγάζει στο Αιγαίο και το «Πίρι Ρέις»

Έτοιμη να προκαλέσει θερμό επεισόδιο η Τουρκία: Μπαράζ NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις από Μυτιλήνη έως Καστελόριζο και κυπριακή ΑΟΖ – Βγάζει στο Αιγαίο και το «Πίρι Ρέις»

Μία ακόμη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, παραμονές της μεγάλης αποβατικής άσκησης «Efes 2018» που θα πραγματοποιήσει επιχειρεί η Άγκυρα βγάζοντας το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο και εκδίδοντας NAVTEX δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές σε ευαίσθητες περιοχές τόσο του Αρχιπελάγους όσο και της ανατολικής Μεσογείου, σε μία περίοδο που το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι τουρκικές Αρχές με την αναγγελία 477/18 ανανέωσαν τη NAVTEX που είχαν εκδώσει για τις σεισμογραφικές έρευνες του BARBAROS και των βοηθητικών σκαφών του, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, στην περιοχή που αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή που ελέγχει όμως το κατοχικό καθεστώς μεταξύ του Αποστόλου Ανδρέα και της συριακής ακτής.

Η επιμονή σε έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή προδιαγράφει πιθανότατα και τις προθέσεις της Άγκυρας όταν αποφασίσει να αποστείλει στην περιοχή το τουρκικό πλέον γεωτρύπανο Deepsea Metro II, ώστε να επιχειρήσει γεωτρήσεις εκ του ασφαλούς, τουλάχιστον σε μια πρώτη δοκιμαστική φάση.

Συγχρόνως όμως, η Τουρκία δέσμευσε δύο ακόμη περιοχές στη Μεσόγειο με ιδιαίτερη σημασία. Με την NAVTEX 514/18 δέσμευσε για στρατιωτικές ασκήσεις για τις 26-27 Απριλίου, μεγάλη περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που επικαλύπτει και τα Οικόπεδα, 5 και 6 το οποίο έχει δοθεί στην Κοινοπραξία Eni/Total και εφάπτεται του Οικοπέδου 10, στο οποίο μόλις πριν μερικές ημέρες ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές περιβαλλοντικές έρευνες η EXXON MOBIL πριν επιχειρήσει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση το Β’ εξάμηνο του 2018.

Με τη NAVTEX 512/18 η Τουρκία αναγγέλλει τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά από τις 27-30 Απριλίου σε περιοχή που εκτείνεται νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών και της Ελληνικής Περιοχής Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (SRR) που η ευθύνη για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελλάδα και αφορά συγχρόνως περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με μία ακόμη NAVTEX 0509/18, αναγγέλθηκε η πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών στο διάστημα από 24-26 Απριλίου από το γνωστό Piri Reis στην περιοχή των Μοσχονησίων στο Αϊβαλί, που εφάπτεται των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για τα Μοσχονήσια, χωρίς ποτέ να έχει εγερθεί επισήμως, υπάρχει ερωτηματικό για το εάν νομίμως έχουν περιέλθει στην τουρκική κυριαρχία καθώς τουλάχιστον τρία νησιά του συμπλέγματος κείνται πέραν των 3 ν.μ. από την τουρκική ακτή.

Δείτε την Τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0509/18
AEGEAN SEA
SCIENTIFIC RESEARCH, BY K.PİRİ REİS BETWEEN 24 – 26 APR 18 IN AREA BOUNDED BY;
39 12.90N – 026 43.70E
39 16.96N – 026 33.46E
39 19.42N – 026 30.69E
39 23.45N – 026 32.38E
39 28.70N – 026 51.61E
CAUTION ADVISED.

πηγη

Δείτε επίσης

“ΚΟΠΑΝΑΝΕ” ΑΛΥΠΗΤΑ – ΕΧΟΥΝ Γ@ΜΗΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚWΛΟΥ – 112.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ 2 ΜΕΡΕΣ – ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΣΑ ΕΔΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΙ “ΠΟΝΟΨΥΧΟΙ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.. (ΦΩΤΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Μόλις σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *