888 ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλει εργασιακό «μπούλινγκ» στον ΕΟΠΠΕΠ | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλει εργασιακό «μπούλινγκ» στον ΕΟΠΠΕΠ

ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλει εργασιακό «μπούλινγκ» στον ΕΟΠΠΕΠ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με ανακοίνωση της:

Εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη δραματική κατάσταση στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Έναν Οργανισμό που διασυνδέοντας το χώρο της Παιδείας με αυτόν της Εργασίας, θα μπορούσε να συντελέσει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό των δομών αυτών των χώρων. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΠΕΠ, αποτελώντας ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό της πολιτείας, έχει στόχο να διασφαλίζει την επιβολή όρων διαφάνειας, αξιοκρατίας και ελέγχου στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου κερδοσκοπούν επιχειρηματίες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ επισημαίνει εδώ και 6 μήνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το τελευταίο διάστημα, στον Οργανισμό. Δυστυχώς, δεν υπήρξαν ευήκοα ώτα, με αποτέλεσμα κάθε ημέρα που περνά ο ΕΟΠΠΕΠ να διασύρεται και να κινδυνεύει η λειτουργία του. Κυρίως, όμως, κινδυνεύει το δημόσιο συμφέρον.

Όπως μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπός μας, ο κατήφορος για τον Οργανισμό ξεκίνησε τον Μάιο, όταν «ορίστηκε», ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, η κ. Ελ. Γιαννακοπούλου. Η εν λόγω, με βάση ενυπόγραφες καταθέσεις εργαζόμενων, προχωρά καθημερινά σε ένα άνευ προηγουμένου εργασιακό bullying και mobbing κατά εργαζόμενων που δεν εξαντλείται μόνο σε τρομοκράτηση, ύβρεις και απειλές για απολύσεις, πειθαρχικές και νομικές διώξεις, αλλά επεκτείνεται και σε παράνομες, αδιαφανείς και χωρίς καμιά αξιολογική διαδικασία απομακρύνσεις/βλαπτικές μεταβολές όρων εργασίας υπαλλήλων του ΕΟΠΠΕΠ. Αποκορύφωμα όλων αυτών, το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά να καταδικαστεί δημόσιος Οργανισμός ως κακός εργοδότης με βαρύ πρόστιμο για παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων! Πιο συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση Εργασίας μετά από καταγγελία εργαζόμενων επιδίκασε στον ΕΟΠΠΕΠ πρόστιμο 9.000 ευρώ, επειδή αρνήθηκε (!) να χορηγήσει τη νόμιμη καλοκαιρινή άδεια σε υπαλλήλους του!

Ήδη αρκετοί υπάλληλοι του ΕΟΠΠΕΠ έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό. Ταυτόχρονα εις βάρος της κ. Γιαννακοπούλου έχει κατατεθεί, από τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, μηνυτήρια αναφορά, καθώς υφίσταται σαφές ζήτημα νομιμότητας του διορισμού της, ενώ προκύπτουν για το πρόσωπό της σαφείς ενδείξεις ποινικών αδικημάτων! Και ενώ θα περίμενε κανείς μετά από όλα αυτά να υπάρξει στοιχειώδης ευαισθησία και συναίσθηση πολιτικής και ηθικής ευθύνης, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και να απομακρυνθεί η εν λόγω, αλλοιώθηκε παράνομα ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΕΟΠΠΕΠ που ομόφωνα ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016! Μετά τις αλλαγές που έγιναν παράτυπα, χωρίς εισήγηση και ενημέρωση του συνόλου των μελών του ΔΣ, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων αποβάλλονται από το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ και «διευκολύνεται» η ηγεσία του να προβεί σε δυσμενείς «μετακινήσεις» εργαζόμενων, παρακάμπτοντας κάθε ισχύουσα διαδικασία.! Την ίδια μάλιστα ώρα που εκδιώκονται οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων από το ΔΣ του Οργανισμού, η ηγεσία του αρνείται να προχωρήσει στον έλεγχο που ζήτησε ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας για τυχόν οικονομική σχέση των παρελθόντων και των νυν μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τον ΕΟΠΠΕΠ!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην προσπάθειά της να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την επιβίωση του Οργανισμού, αλλά και τα στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζόμενων στον ΕΟΠΠΕΠ θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, σε κοινό πλαίσιο ενεργειών, που περιλαμβάνει την προσφυγή στη δικαιοσύνη για το διοικητικό αυτό «πραξικόπημα» και την ενημέρωση των ευρωπαϊκών αρχών και συνδικάτων. Ο ολισθηρός δρόμος που επέλεξαν κάποιοι για έναν τόσο σημαντικό Οργανισμό για την εκπαίδευση και την κοινωνία θα πρέπει να ανακοπεί εδώ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι είναι σοβαρότατες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα του αρμόδιου Υφυπουργού, Δ. Μπαξεβανάκη, ο οποίος με τις ενέργειές του καλύπτει και στηρίζει την αντεργατική, αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ.

Καλούμε, τέλος τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

Βρούτσης: Τέλος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Τέλος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ) αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα ο υπουργός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *