Κόσμος

Ανασχηματισμός στη Βρετανία – Ο Γκραντ Σαπς ορίστηκε υπουργός Άμυνας

Η βρετανική κυβέρνηση όρισε σήμερα, Πέμπτη 31/08 τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γκραντ Σαπς νέο υπουργό Άμυνας της χώρας, αντικαθιστώντας τον Μπεν Γουάλας, ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε να αποχωρήσει μετά τέσσερα χρόνια στον ρόλο και ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή θα είναι η πέμπτη κυβερνητική θέση του Σαπς τον τελευταίο χρόνο, αφού υπηρέτησε σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία – Μεταφορών, Εσωτερικών υποθέσεων, Επιχειρήσεων και στη συνέχεια στην ενέργεια.

Ο Γουάλας, ο οποίος είχε προβληθεί ως πιθανός διάδοχος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία ωστόσο του οποίου παρατάθηκε κατά έναν χρόνο, είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίδρασης της Βρετανίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Υπό τον ίδιο, η Βρετανία παρείχε στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών (2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο Κίεβο το 2022 και έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς τον Μάιο του τρέχοντος έτους για να βοηθήσει να τερματιστεί ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γουάλας παρέμεινε στη θέση του πέρυσι, όταν η Βρετανία πέρασε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην πολιτική της ιστορία, με την αποχώρηση δύο πρωθυπουργών λόγω σκανδάλων και οικονομικής αναταραχής.

Η αποχώρηση του δημοφιλούς Γουάλας δυσαρέστησε κάποιους στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, ωστόσο δεν αναμένεται πως αυτό θα αλλάξει την υποστήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε ο Γουάλας σήμερα στον πρωθυπουργό της χώρας Ρίσι Σούνακ δηλώνει τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην αντιμετωπίζει την άμυνα ως «διακριτική δαπάνη» δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν γνωστός υπέρμαχος της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Η Κλερ Κουτίνιο αναλαμβάνει υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση όρισε σήμερα την Κλερ Κουτίνιο υπουργό Ενεργειακής Ασφάλειας στη θέση του Γκραντ Σαπς, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Μπεν Γουάλας στο υπουργείο Άμυνας.

Η Κουτίνιο, η οποία είναι η πρώτη βουλευτής που εξελέγη το 2019 και γίνεται μέλος του υπουργικού συμβουλίου, υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνη για τα παιδιά, τις οικογένειες και την ευημερία.

Η 38χρονη ξεκίνησε την καριέρα της στην επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch προτού αρχίσει να ασχολείται με την πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προτού εκλεγεί βουλευτής διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ όταν εκείνος υπηρετούσε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Κουτίνιο έχει εναντιωθεί στην επέκταση της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων (ULEZ) στα προάστια του Λονδίνου που προωθεί ο Εργατικός δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν και η οποία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων με την επιβολή ημερήσιας χρέωσης στα πιο ρυπογόνα οχήματα.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock