ΕνημέρωσηΟικονομία

Ακίνητα: Ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα για τις μεταβιβάσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Βουνό η γραφειοκρατία και πλήθος οι παγίδες που μπορούν να παρατείνουν το χρόνο για μια μεταβίβαση ακινήτου και κατ’ επέκταση μια δωρεά ή μια γονική παροχή, όπως αποδείχθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, όταν περίπου 35.000 φορολογούμενοι (οι 20.000 το τελευταίο 15νθήμερο του 2021) έσπευσαν στις εφορίες τους και στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Ολοι αυτοί ξεκίνησαν στο τέλος του 2021 τις διαδικασίες για μεταβιβάσεις ακινήτων ή θέλησαν να εκμεταλλευτούν το αυξημένο αφορολόγητο των 800.000 για δωρεές και γονικές παροχές που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου. Γνωρίζοντας ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνονται για το 70% των περιοχών της χώρας σε ποσοστό μέχρι και 250%, έσπευσαν να ολοκληρώσουν συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων με τις παλιές αντικειμενικές τιμές, εκμεταλλευόμενοι και την παράταση του ενός μήνα που δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς πρόβλημα οι συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», όπως φάνηκε όμως, οι επαγγελματίες του χώρου (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες) επιβεβαιώθηκαν εκ των υστέρων όταν από την αρχή ζητούσαν παράταση της ισχύος για τις παλιές αντικειμενικές αξίες μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Τούτο με δεδομένο ότι λιγότερο από 10 μέρες πριν λήξει η προθεσμία, ο συνωστισμός στις εφορίες και στα συμβολαιογραφικά γραφεία σε συνδυασμό και με την τεράστια γραφειοκρατία οδηγούν πολλούς από τους ενδιαφερομένους στο να χάσουν την προθεσμία και να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους για να αποκτήσουν τα ακίνητά τους. Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ πήρε την πρωτοβουλία και ζητά νέα παράταση της προθεσμίας μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock