ΕνημέρωσηΟικονομία

Αλώβητη από την πανδημία, η αγορά πολυτελών ακινήτων

Θα φανταστεί κανείς ότι στον καιρό της πανδημίας η αγορά ακινήτων κατέρρευσε όπως πολλές άλλες αγορές και οικονομίες. Η αλήθεια απέχει πολύ από τη φαντασία όμως. Οι πλούσιοι όχι μόνο δεν σταμάτησαν να αγοράζουν ακίνητα αλλά η ζήτηση έχει εκτοξεύσει τις τιμές, όπως καταδεικνύει η μελέτη της Berkshire Hathaway Homeservices ενός από τα μεγαλύτερα franchise δίκτυα μεσιτικών γραφείων διεθνώς.

Από το 2020 ξεκίνησε η μείωση της προσφοράς ακινήτων η οποία συνεχίστηκε και στο 2021 γεγονός που οδήγησε τις τιμές ψηλότερα. Στις ΗΠΑ η προσφορά σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο που μας πέρασε ήταν μειωμένη κατά 35%.
Εξετάζοντας τις μεγάλες αγορές, στο Λονδίνο, το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις κατοικιών αξίας από 5 εκατομμύρια λίρες και πάνω αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 22% και κατά 41% σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019.
Για τις κατοικίες αξίας από ένα έως 2 εκατομμύρια λίρες η αύξηση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη σε ετήσια βάση φτάνοντας το 40% και για τις κατοικίες από 2 έως 5 εκατομμύρια 17%.

Ειδικοί της αγοράς ερμηνεύουν τη ζήτηση εν μέρει ως αποτέλεσμα της αλλαγής συνηθειών λόγο της πανδημίας καθώς αυτοί που έχουν τα χρήματα αναζητούν περισσότερο και καλύτερο εξωτερικό χώρο για τα σπίτια τους και επιπλέον δωμάτια για να τα κάνουν γραφεία.
Σε αντίθεση με τις παραπάνω τιμές, οι τιμές στις πολύ ακριβές κατοικίες μειώθηκαν κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη αγορά εξαρτάται πολύ από τους διεθνείς αγοραστές.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock