Αναδρομικά: Επιστροφές έως 10.296 ευρώ σε δικαιούχους Δημοσίου και απόστρατους


Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τουλάχιστον μία διετία.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε μικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιδικάστηκε διετία αναδρομικών για το 2017 και το 2018. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις κρατήσεις των παλιών συνταξιούχων πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Το δικαστήριο απείχε από το να εκφέρει κρίση περί αντισυνταγματικότητας της ΕΑΣ μετά το νόμο Κατρούγκαλου και παρέπεμψε την έκδοση απόφασης από το τρίτο τμήμα του. Οπότε το ενδεχόμενο αναδρομικών και μετά το 2019 δεν μπορεί να αποκλειστεί, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Εκτός από την ΕΑΣ, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να εκδώσει άλλη μια απόφαση για τα έξτρα αναδρομικά από τη μείωση του Νόμου 4093. Το επίμαχο ζήτημα της απόφασης είναι αν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να πάρουν επιπλέον επιστροφές πέραν του 11μήνου που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις, που θα φτάνουν στην 5ετία, ή αν τα έξτρα αναδρομικά θα αφορούν μόνον όσους έχουν ασκήσει αγωγές και δικαιώνονται δικαστικά.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση