Επικαιρότητα

Μαρουσάκης: Τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» – Έρχεται «άνοιξη» από τη Δευτέρα

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν από τη Δευτέρα (05/02), σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, καθώς ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει αλλαγή σκηνικού του καιρού, μετά την κακοκαιρία εξπρές που αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας λόγω του «Ωμέγα Εμποδιστή». Μάλιστα, ο κ. Μαρουσάκης μέσω ανάρτησής του εξηγεί αναλυτικά το εν λόγω φαινόμενο αλλά και το πώς θα κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά η ανάρτηση Μαρουσάκη

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. ΤΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.

2. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο χάρτη μας με τις μπλε αποχρώσεις, η σύντομη αυτή μεταβολή του καιρού θα απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας καθώς και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και προς τα βορειοανατολικά και λίγο πιο χαμηλά, μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ισχυρούς βοριάδες.

Τα φαινόμενα θα είναι γενικά σύντομα ως προς τη διάρκειά τους.

3. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το αίτιο του ανοιξιάτικου καιρού που θα ακολουθήσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Με την μπλε καμπύλη παριστάνεται αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα απλωθεί σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό.

Στην Μετεωρολογία αυτό τον τύπο εμποδισμού τον συναντάμε και σαν ΩΜΕΓΑ εμποδισμός – εμποδιστής.

4. ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ

Η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Όπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη μας σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου.

5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ

Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές συναντάμε και ομίχλες, ενώ όσο κινούμαστε προς την περιφέρεια αυτών των συστημάτων πίεσης ο καιρός αρχίζει και μεταβάλλεται προς το χειρότερο.

6. ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Μάλιστα επειδή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας θα περάσουν κάποιες κακοκαιρίες, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας που καθώς θα κατέρχονται από την οροσειρά της Πίνδου, θα λειτουργούν σαν καταβάτες ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία για τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Στον τελευταίο χάρτη μας σημειώνεται η εκτίμηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε καθώς και τη ροή των ανέμου που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου προς τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Βροχές δεν αναμένονται μέχρι και τα μέσα περίπου της εβδομάδας με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και το πρωί αλλά και το μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Εκεί όπου οι ομίχλες λάβουν χώρα η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να ανέβει αρκετά.

7. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Γι’ αυτό κι ο λαός μας λέει ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock