888 Αντιδράσεις με τροπολογία για τους αποσπασμένους υπαλλήλους σε πολιτικά γραφεία | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Αντιδράσεις με τροπολογία για τους αποσπασμένους υπαλλήλους σε πολιτικά γραφεία

Αντιδράσεις με τροπολογία για τους αποσπασμένους υπαλλήλους σε πολιτικά γραφεία

Απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής αλλά και εντός της Ολομέλειας με τροπολογία που υπογράφουν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους σε πολιτικά και βουλευτικά γραφεία.

Αν και η εν λόγω τροπολογία έγινε άμεσα αποδεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, περνώντας δια μέσω της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η αποκωδικοποίηση του περιεχομένου της αποδείχτηκε σταυρόλεξο για γερούς λύτες, αφού ειδήμονες της Δημόσιας Διοίκησης και κοινοβουλευτικοί συντάκτες, ανέτρεχαν σε παλαιότερους νόμους και τροπολογίες, επιχειρώντας για ώρα να κατανοήσουν τη σκοπιμότητά της.

Οι απορίες προκλήθηκαν από το γεγονός ότι η βουλευτική τροπολογία μοιάζει απλώς να επαναλαμβάνει τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, με μοναδική διαφορά ότι η δυνατότητα διάθεσης υπαλλήλων του δημοσίου από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη μορφή της απόσπασης, αφορά πλέον και το γραφείο του Ελληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε, που φαντάζει περίεργο να «κόπτονται» γι’ αυτό 8 κυβερνητικοί βουλευτές.

Η Μαρία Θελερίτη (ΣΥΡΙΖΑ), που συνυπογράφει την τροπολογία, αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, με ορισμένους στα πηγαδάκια της Βουλής να σχολιάζουν ότι πιθανόν τελικά επιχειρείται η παραμονή ορισμένων ατόμων στα πολιτικά γραφεία, οι αποσπάσεις των οποίων λήγουν οσονούπω.

Όπως αναφέρει ο Skai, πάρα την ενδελεχή διερεύνηση της τροπολογίας ουδείς κατόρθωσε να πει με πάσα βεβαιότητα πιο είναι επακριβώς το νέο στοιχείο που εισάγει η τροπολογία.

Γι’ αυτό και η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, κάλεσε τον Σταύρο Κοντονή να παράσχει εξηγήσεις, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αντί ξεκάθαρων απαντήσεων αρκέστηκε σε «υπεκφυγές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

Τροπολογία-Προσθήκη

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ι) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης – πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

ΘΕΜΑ: Απόσπαση υπαλλήλων στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η διάθεση τους.

Αιτιολογική Έκθεση

Για την υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του έργου των γραφείων των βουλευτών και κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1878/1990 (Α΄ 33) και των άρθρων 2 και 3 του ν. 1895/1990 (Α΄ 116) η απόσπαση υπαλλήλων στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διάθεσή τους στα ανωτέρω γραφεία με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι ανωτέρω αποσπάσεις εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ν. 4440/2016 (Α΄ 224).

Τροπολογία- Προσθήκη

Άρθρο….

Η περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος της ως εξής:

«α) σε πολιτικά γραφεία του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98), σε γραφεία αιρετών σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, στην Προεδρία της Δημοκρατίας , στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να διατεθούν, βάσει ειδικών διατάξεων, σε γραφεία Κομμάτων και Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στο γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

Οι προτείνοντες βουλευτές

Μπαλλής Συμεών

Γκιόλας Ιωάννης

Θελερίτη Μαρία

Πρατσόλης Αναστάσιος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζαμακλής Χαρίλαος

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΟΑΕΔ-Νέο πρόγραμμα: «Bonus» μέχρι 17.000 ευρώ σε ανέργους για να στήσουν επιχείρηση

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας – εστιασμένο στις γυναίκες ανέργους – ετοιμάζεται να προκηρύξει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *