888 «Αν το ασφαλιστικό κινηθεί στην κατεύθυνση της ΝΔ κινδυνεύουν οι συντάξεις» | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Αν το ασφαλιστικό κινηθεί στην κατεύθυνση της ΝΔ κινδυνεύουν οι συντάξεις»

«Αν το ασφαλιστικό κινηθεί στην κατεύθυνση της ΝΔ κινδυνεύουν οι συντάξεις»

Την εκτίμηση ότι στο θέμα της εφαρμογής του μέτρου περικοπής των συντάξεων «θα έχουμε αίσια έκβαση» εξέφρασε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα, μιλώντας για το ασφαλιστικό, ότι αν κινηθεί προς την κατεύθυνση της ΝΔ, κινδυνεύουν οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.

Μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», ο Γ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι προτάσεις της ΝΔ, θα τις ακούσουμε πιο συγκεκριμένα σε λίγες ημέρες, οδηγούν και πάλι σε μία φαλκίδευση, μία παγίδευση όλου του ασφαλιστικού συστήματος. Αν κινηθούν σε μία τέτοια κατεύθυνση, κινδυνεύουν οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, όχι οι συντάξεις που θα πάρουν αύριο» οι σημερινοί εργαζόμενοι. «’Αρα, πάμε πάλι σε ένα ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα και σε μία νέα μείωση συντάξεων» τόνισε.

Για το θέμα των συντάξεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εικόνα θα έχουμε τον Οκτώβριο, ας πούμε οριστική» και πρόσθεσε ότι με βάση την πολύ θετική πορεία της οικονομίας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, «καθώς και το ότι το μέτρο δεν έχει κατ’ ουσίαν διαρθρωτικό χαρακτήρα, ότι πάμε σε μία διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσουμε αυτό, για τους συνταξιούχους. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε αίσια έκβαση».

Μιλώντας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα, η τελική διαμόρφωση είναι θέμα εβδομάδων, σε πρώτη φάση. Έχουμε περάσει από έναν ΕΦΚΑ ελλειμματικό σε έναν ΕΦΚΑ πλεονασματικό πλέον, με τη χρηστή διαχείριση και το νοικοκύρεμα στα οικονομικά και στο ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας επιτρέπει να προχωράμε σε τέτοια μέτρα» είπε.

Εξάλλου, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «αφού πάλεψε πολύ καιρό να μην βγούμε από τα μνημόνια και αμφισβητούσε ότι βγαίνουμε, σήμερα εκφράζει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι έχει ιδιαίτερη αλλεργία σε οποιοδήποτε μέτρο αποκαθιστά το κοινωνικό κράτος και καταργεί μέτρα λιτότητας. Είναι υπέρ των φοροελαφρύνσεων, αλλά έχει φοβερή αλλεργία σε ό,τι αφορά κοινωνικές πολιτικές και αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους» τόνισε.

Αναφερόμενος στην «φιλολογία» της ΝΔ περί «πρωτιών» στην φορολογία, σημείωσε αυτά που επικαλούνται είναι απολύτως ψευδή και παντελώς ανακριβή. Όπως είπε, «τα μνημονιακά χρόνια στην Ελλάδα, και επί δικής μας κυβέρνησης, έχουμε μεγάλη επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις. Είμαστε πολύ κοντά στο μέσο όρο και η θέση μας αυτή θα βελτιωθεί με βάση τις εξαγγελίες».

Επίσης, είπε ότι υπάρχει ένας βαθμός «γελοιότητας» γι΄αυτά που επικαλούνται για πετσόκομα των συντάξεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Υπήρξε από εμάς μείωση σε ορισμένες κατηγορίες συντάξεων, που σε ετήσια βάση ήταν περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Από όλα τα μέτρα που είχαν πάρει όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, είχαμε εισοδηματική μείωση των συνταξιούχων περίπου 8,9 δισ. ευρώ ετησίως. Επομένως, για τους σημερινούς τιμητές που θέλουν να «προστατεύσουν» τις συντάξεις, υπάρχει ένας βαθμός γελοιότητας για αυτά που επικαλούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το ασφαλιστικό, με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Καραγκούνης περί ασφαλιστικού Πινοσέτ «που το πήραν πίσω», ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού είπε ότι «υπάρχει μία αποτυχία αυτού του είδους των ασφαλιστικών πολιτικών, σε όλο τον κόσμο και στην Χιλή, που έχει παρθεί πίσω. Και στην Ευρώπη, δεν είναι αυτή η κατεύθυνση. ‘Αρα, αυτό που επικαλούνται ότι υπάρχει σε άλλες χώρες, είναι ψευδές».

Εξάλλου, σχολιάζοντας την παρουσία των θεσμών είναι στην χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «συμβαίνει ό,τι συνέβαινε με τις υπόλοιπες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και μετά βρέθηκαν στην μεταπρογραμματική κατάσταση, όπου συνέχισε να υπάρχει κάποιος έλεγχος» και πρόσθεσε ότι «οι επαφές πηγαίνουν μία χαρά, νομίζω σύντομα θα το δούμε σε αποτελέσματα».

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Ελεύθερη χωρίς όρους η Ρένα Δούρου για την τραγωδία στην Μάνδρα [pics]

Ελεύθερη χωρις περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας …