Αποκάλυψη: Καμία σύσταση από το ECDC για χρήση διπλής μάσκας! – Τι πραγματικά αναφέρουν οι οργανισμοί

Η επιτροπή των «ειδικών» του υπουργείου Υγείας συσκέπτεται σήμερα και αναμένεται να εισηγηθεί νέα μέτρα, ανάμεσα σε αυτά πιθανότατα θα είναι και η χρήση διπλής μάσκας. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν θα γίνει υποχρεωτική η διπλή χρήση μάσκας, καθώς κάτι τέτοιες φωνές ακούγονται, ή… αν απλά υπάρξει κάποια σύσταση να φοριέται σε χώρους που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός (πχ ΜΜΜ) και σιγα σιγα ΠΑΝΤΟΥ.

 

Όπως αναφέρουν οι «ειδικοί» μελέτες δείχνουν πως η χρήση διπλής μάσκας περιορίζει την μετάδοση του κορωνοϊού και μάλιστα επικαλούνται τον CDC και τον ECDC.

Τι γράφει όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Νόσων ECDC για το θέμα;

Στις 15 Φεβρουαρίου ο ECDC έδωσε στη δημοσιότητα τεχνική έκθεση σχετικά με τη χρήση μάσκας. Όπως αναφέρει η χρήση μάσκας προσώπου για την προστασία από τον κορωνοϊό θα πρέπει να συμπληρώνει και να μην αντικαθιστά άλλα προληπτικά μέτρα όπως τη φυσική απόσταση, την παραμονή στο σπίτι όταν κανείς είναι άρρωστος, την τηλεργασία αν είναι δυνατόν, την σχολαστική υγιεινή των χεριών και την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος.

Σε σχέση πάντως με το ποια μάσκα είναι η καταλληλότερη, η έκθεση αναφέρει ότι «με βάση την αξιολόγηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, δεν μπορεί να γίνει σύσταση για την προτιμώμενη χρήση ιατρικών ή μη ιατρικών μασκών προσώπου στην κοινότητα». Δεν αναφέρει δε τίποτα για χρήση διπλής μάσκας.

«Ο ρόλος των μασκών προσώπου στον έλεγχο και την πρόληψη του COVID-19 παραμένει θέμα συζήτησης. Πριν από το COVID-19, οι περισσότερες μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου ως προστατευτικού μέτρου στην κοινότητα προήλθαν από μελέτες για τη γρίπη, οι οποίες παρείχαν λίγα στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση τους», αναφέρει ο ECDC.

«Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μη ιατρικών μασκών προσώπου, ασπίδων προσώπου κτλ είναι σπάνια και πολύ χαμηλής βεβαιότητας» και διευκρινίζει ότι «απαιτούνται επιπλέον μελέτες υψηλής ποιότητας για να εκτιμηθεί η σημασία της χρήσης ιατρικών μασκών προσώπου στην πανδημία COVID-19».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία, τα χαρακτηριστικά μετάδοσης του SARS-CoV-2, τη σκοπιμότητα και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση διαφόρων τύπων μάσκας προσώπου, προτείνονται οι ακόλουθες επιλογές:

Σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση του COVID-19, συνιστάται η χρήση ιατρικής ή μη ιατρικής μάσκας προσώπου σε περιορισμένους δημόσιους χώρους και μπορεί να εξεταστεί σε πολυσύχναστους χώρους.
​Για άτομα ευάλωτα σε σοβαρό COVID-19, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, συνιστάται η χρήση ιατρικών μασκών προσώπου ως μέσο προσωπικής προστασίας στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις.
Στα νοικοκυριά, συνιστάται η χρήση ιατρικών μασκών προσώπου για άτομα με συμπτώματα COVID-19 ή επιβεβαιωμένο COVID-19 και για άτομα που μοιράζονται το νοικοκυριό τους».

«Όταν χρησιμοποιούνται μη ιατρικές μάσκες προσώπου, συνιστάται οι μάσκες που συμμορφώνονται με τις διαθέσιμες οδηγίες για την αποτελεσματικότητα της διήθησης και την αναπνοή», ξεκαθαρίζει.

«Τα πολύ περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση αναπνευστικών στην κοινότητα δεν υποστηρίζουν την υποχρεωτική χρήση τους αντί άλλων τύπων μασκών προσώπου στην κοινότητα. Παρόλο που οι αναπνευστικές συσκευές (respirators) δεν αναμένεται να είναι κατώτερες από τις μη ιατρικές ή ιατρικές μάσκες προσώπου, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες για την εξασφάλιση της κατάλληλης τοποθέτησής τους και της χρήσης τους στην κοινότητα, καθώς και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χαμηλότερη αναπνοή», καταλήγει ο ECDC.

Παρατηρεί εύκολα κανείς ότι δεν αναφέρεται πουθενά το θέμα της διπλής χρήσης μάσκας!

Το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχει κάποια αναφορά στο θέμα είναι το εξής: «Μελέτες έδειξαν ότι οι ιατρικές μάσκες είναι λίγο πιο αποδοτικές από τις μη-ιατρικές (τις κάνεις μόνος σου) μάσκες. Επιπροσθέτως εάν χρησιμοποιείς μη-ιατρική μάσκα τότε αυτή θα πρέπει να είναι με 2-3 στρώσει υλικού. Να σημειωθεί πως υπάρχουν ευρωπαϊκά στάνταρ για την κατασκευή μη-ιατρικών μασκών».

Ουσιαστικά ο ευρωπαϊκός οργανισμός αναφέρεται σε διπλή ή τριπλή στρώση υλικού στις απλές υφασμάτινες μάσκες, κάτι τελείως διαφορετικό από τη διπλή μάσκα που προτείνουν οι Έλληνες «ειδικοί»!

Η αναφορά του CDC στη διπλή μάσκα

Μόνο ο CDC αναφέρεται σε διπλή μάσκα. Σε έκθεση που εξέδωσε στις 17 Φεβρουαρίου (πολύ αργότερα απ’ όταν ξεκίνησε η συζήτηση εδώ) κάνει μία εκτενή αναφορά στο θέμα των μασκών.

Αφού γράφει περίπου τα ίδια με τον ECDC και τονίζει πως σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή χρήση μάσκας και δίνει μεγάλη βάση με στη σωστή εφαρμογή της αναφέρεται και στο θέμα των διπλών μασκών.

«Ένα άλλο σημαντικό βήμα για να αυξήσεις την προστασία που προσφέρει η μάσκα σου είναι να αυξήσεις το φιλτράρισμα. Οι μάσκες μπλοκάρουν τα σταγονίδια που μεταφέρουν το ιό να φτάσουν στην ατμόσφαιρα και προστατεύουν τους άλλους. Μία μάσκα με βελτιωμένο φιλτράρισμα θα σταματήσει περισσότερα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να μπουν μέσα στην μάσκα σου, αλλά και να βγουν στην ατμόσφαιρα εάν είσαι άρρωστος».

«Το να προσθέσεις στρώσεις υλικού είναι ένας καλός τρόπος να μειώσεις τα σταγονίδια ιού που εξέρχονται από την μάσκα. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις μία υφασμάτινη μάσκα με αρκετές στρώσεις υφάσματος. Μία άλλη στρατηγική είναι να φορέσεις δύο μάσκες».

Σχετικά με τη διπλή μάσκα αναφέρει «ο ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσεις διπλή μάσκα είναι να βάλεις μία ιατρική μάσκα κάτω από μία υφασμάτινη. Έρευνα που έγινε σε εργαστήριο έδειξε ότι αυτό ο συνδυασμός είχε καλύτερα αποτελέσματα».

«Παρόλα αυτά πρέπει να αποφεύγονται οι άλλοι συνδυασμοί διπλής μάσκας. Συγκεκριμένα δεν πρέπει να φοράμε δύο χειρουργικές μάσκες, αλλά και να μην συνδυάζουμε τις μάσκες Ν95 με καμία άλλη μάσκα».

Ταυτόχρονα τονίζει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα από τη διπλή χρήση μάσκας:

«Βεβαιώσου για τα εξής:

Δεν δυσκολεύεσαι να ανασάνεις

Η αναπνοή μπορεί να είναι πιο δύσκολη όταν φοράς διπλή μάσκα.

Η ορατότητα σου δεν αποσπάται

Το να προσθέσεις μία παραπάνω στρώση ή μάσκα μπορεί να μπλοκάρει την ορατότητα. Η περιορισμένη ορατότητα μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και άλλους τραυματισμούς».

Εν κατακλείδι, κανείς οργανισμός δεν δίνει σαν «λύση» τη μάσκα -είτε διπλή, είτε κανονική- αλλά σαν συμπληρωματικό μέτρο προστασίας. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα έλεγαν πριν από λίγο καιρό οι Έλληνες «ειδικοί» που υποστήριζαν πως η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν από το εμβόλιο.

Μόνο ο αμερικανικός οργανισμός κάνει αναφορά σε διπλή μάσκα και τη δίνει σαν συμπληρωματικό μέτρο σε περίπτωση που δεν φοράμε σωστά τη μάσκα μας, ή σε περίπτωση που φοράμε υφασμάτινες απλές μάσκες.

Για τις τελευταίες μάλιστα η κυβέρνηση είχε πληρώσει σποτ πριν λίγους μήνες, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, και μας έδειχνε πως μπορούμε να τις φτιάχνουμε μόνοι μας.

Ενώ ο οργανισμός αναφέρει για τις διπλές μάσκες ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να τις φοράμε είναι χειρουργικές μέσα και υφασμάτινες απ’ έξω και μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει μελέτη μόνο σε εργαστήριο, αλλά και τ’ ότι μπορεί να υπάρξουν πιθανές ενοχλήσεις στην αναπνοή!

Ουσιαστικά το δίνει σαν ένα συμπληρωματικό μέτρο για την προστασία και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί με όσα γράφει την πιθανή υποχρεωτικότητα του μέτρου.

Σε λίγες ώρες περιμένουμε την ενημέρωση των «ειδικών» για το θέμα. Πρέπει να υπάρξει μία απάντηση σχετικά με τα όσα λένε για την διπλή χρήση μάσκας, καθώς αναφέρονται στη γνώμη τους και σε μελέτες που έγιναν σε εργαστήριο και όχι σε πραγματικά γεγονότα.

Το να υπάρξει σύσταση προς τους πολίτες να την φορούν σε ΜΜΜ και άλλους παρόμοιους χώρους είναι κάτι τελείως διαφορετικό με το να γίνει ένα υποχρεωτικό μέτρο και να δίνονται πρόστιμα σε όσους δεν το τηρούν.

Oυσιαστικά αυτό που αναφέρουν οι οργανισμοί είναι πως όταν φορούμε απλή υφασμάτινη μάσκα αυτή θα πρέπει να έχει δύο ή τρεις στρώσεις ύφασμα, κάτι τελείως διαφορετικό από τη διπλή μάσκα.

 

πηγη

realhosting
loading...

Απάντηση