Απωθούν τους επενδυτές οι χώρες με χαμηλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος


Στην επαναξιολόγηση της Ελλάδος ως προς την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), η αρμόδια διεθνή αρχή για τους κανόνες της αντιμετώπισης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Η Ελλάδα εξήλθε τον Ιούλιο του 2019 από την «γκρίζα» λίστα της FATF, καθώς αναγνωρίσθηκε η πρόοδος της ως προς τις διαδικασίες αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος. Συγκεκριμένα, η FATF κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία χωρών υπό κανονική παρακολούθηση (Regular Follow-Up), με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης, κρίνοντας πως διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

Ωστόσο, στη διετία που έχει μεσολαβήσει, τόσο ο κορωνοϊός, όσο και συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές, έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τις ελληνικές επιδόσεις. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδος από τη FATF και επαναφορά της χώρας στην «γκρίζα» λίστα θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση