888 Απόσχιση από τη Βοσνία εξετάζουν οι Σερβοβόσνιοι | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Απόσχιση από τη Βοσνία εξετάζουν οι Σερβοβόσνιοι

Απόσχιση από τη Βοσνία εξετάζουν οι Σερβοβόσνιοι

Οι Σέρβοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την κοινή ζωή τους και αυτό προοιωνίζει το διαχωρισμό της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ισχυρίζεται ο Τίμοθι Λες, πρώην διπλωμάτης και διευθυντής του βρετανικού αναλυτικού κέντρου «Νέα Ευρώπη».

«Πιστεύουν ότι η πολιτική του Σαράγιεβο τους έχει εκθέσει και είναι βαθιά πληγωμένοι από τις επιβληθείσες αποφάσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Πάντι Άσνταουν, που τους έσπρωξε πιο μακριά από τη Βοσνία», ανέφερε ο Λες σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ‘ΝΙΝ’ του Βελιγραδίου.

Ένας επιπλέον λόγος είναι η αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινότητας. «Τα τελευταία 20 χρόνια η Δύση έδειξε υπεροψία έναντι της Βοσνίας και κράτησε όλες τις επιλογές κλειστές, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν οι Σερβοβόσνιοι ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από το Σαράγεβο, τότε δεν θα τους επιτρεπόταν.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη Βοσνία σχεδόν με αδιαφορία εξαιτίας του ότι δεν σχεδιάζει να την ενσωματώσει στο άμεσο μέλλον», λέει ο Λες. Ο ίδιος, εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια είναι μικρό και δημιουργείται μια κατάσταση στην οποία οι Σερβοβόσνιοι έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ιδέα της απόσχισης.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Παραιτείται την Τετάρτη ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ Φίλιπ Χάμοντ

Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί την Τετάρτη, πριν …