888 Από Δευτέρα Θύελλες: Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκαν οι τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες της χώρας- Απλώνει πλοκάμια και η «Μέδουσα» | Kontasas
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Από Δευτέρα Θύελλες: Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκαν οι τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες της χώρας- Απλώνει πλοκάμια και η «Μέδουσα»

Από Δευτέρα Θύελλες: Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκαν οι τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες της χώρας- Απλώνει πλοκάμια και η «Μέδουσα»

Θύελλες έρχονται από Δευτέρα σε Αιγαίο-Μεσόγειο αλλά και Εβρο μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών και την επικράτηση του Ρ.Τ.Ερντογάν. Σε πλήρη πολεμική κινητοποίηση με πολλαπλές ασκήσεις και περίπλοκα σενάρια μάχης βρίσκεται ο ελληνικός Στρατός με την ένταση να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για πρωτοφανείς ασκήσεις ετοιμότητας διεξαγωγής αμυντικών αλλά και επιθετικών επιχειρήσεων από τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη ενεργοποίηση βρίσκεται και ο γεωπολιτικός-αμυντικός άξονας μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου με «κύμα» στρατιωτικών ασκήσεων στην ελληνική επικράτεια από άκρη σε άκρη, λόγω των κρίσιμων εξελίξεων στην γειτονική χώρα .

Οι τουρκικές εκλογές της Κυριακής μέσα σε ένα κλίμα που «μυρίζει» μπαρούτι έχουν υποχρεώσει τους Έλληνες επιτελείς να θέσουν σε ενισχυμένη επαγρύπνηση τον ελληνικό στρατό ενώ υπάρχει σε ισχύ ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση με την επωνυμία «Μέδουσα -2018».

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» ξεκινά την Δευτέρα αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Δωδεκανήσου η οποία ευρίσκεται μαζί με την Κύπρο στο επίκεντρο των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων .

Από 23 έως 29 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία “ΜΕΔΟΥΣΑ 6”, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα.

Η άσκηση περιλαμβάνει φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και εν πλω στη θαλάσσια περιοχή βορείως Αλεξάνδρειας Αιγύπτου εντός του FIR Καΐρου.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

2 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα

1 Υποβρύχιο

8 Αεροσκάφη F-16 (εκ των οποίων 1 τετράδα θα μετασταθμεύσει και θα επιχειρεί από αεροπορική βάση της Αιγύπτου)

1 Αεροσκάφος C-130

1 Αεροσκάφος AWACS

1 Ελικόπτερο CHINOOK

2 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64

Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης

Προσωπικό ειδικών δυνάμεων

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS)

2 Φρεγάτες

1 Υποβρύχιο

2 Πυραυλακάτους

6 Αεροσκάφη F-16

2 Αεροσκάφη RAFALE

1 Αεροσκάφος Ε2-C

1 Ελικόπτερο

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο

Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας

Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας

Τον σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων

Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών

Την εξάσκηση  σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations)

Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών και βολών κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο

Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας

Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας

Τον σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων

Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών

Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations)

Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών και βολών κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-αέρος

Τη Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), εν πλω.

Εντωμεταξύ  στην Κύπρο σήμερα πραγματοποιείται η 2η Τριμερή Σύνοδο σε επίπεδο ΥΠΑΜ , μεταξύ των 3 συμμαχικών χωρών, ενώ στην Λάρνακα υλοποιείται διημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η περιφερειακή ασφάλεια, η αυξημένη αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας και η  θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια είναι στο επίκεντρο της  Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας στη Λάρνακα.

Οι τρείς ΥΠΑΜ κ. Αγγελίδης, Πάνος Καμμένος και  Άβιγκντορ Λίμπερμαν, έχουν επικεντρωθεί  ειδικά «στην περιφερειακή ασφάλεια αλλά και σε άλλους πιθανούς τομείς συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, και περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής μας συνεργασίας που ήδη υπάρχει, με την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων, αλλά και διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα κυβερνο-άμυνας και στους τομείς έρευνας και διάσωσης».

Αυτές είναι οι επίσημες δηλώσεις «για τα μάτια του κόσμου» διότι η ουσία είναι η Τουρκία και η στάση του Ερντογάν μετά τις εκλογές στην χώρα του, οι απειλές προς τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED, η διασύνδεση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο , Κρήτη και ΕΕ κά.

Τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Άβινγκτορ Λίμπερμαν και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο δέχτηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας τους για την 2η Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης.

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ισραηλινός Υπουργός με τη συνοδεία του, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και ο κ. Καμμένος, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Οι τρεις Υπουργοί αναχώρησαν ακολούθως για την τριμερή συνάντηση, στη Λάρνακα, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Η Ελλάδα ειδικά όλο αυτό το διάστημα της εκλογικής αναμέτρησης σε πρώτο και ίσως δεύτερο γύρο στην Τουρκία,  διατηρεί σε αυξημένη επαγρύπνηση τις ένοπλες δυνάμεις όπως κάναμε πάντα , απλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω .

Στα πλαίσια αυτά χθες Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρακολούθησε την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΕΠΙΛΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ», στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ», στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει με ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση, η οποία εξέτασε διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων από Συγκρότημα Ίλης αρμάτων, συμμετείχε:

– Προσωπικό και μέσα της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας («3ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΔΟΡΥΛΑΙΟ»).

– Ένα ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 APACHE και ένα μεταφορικό ελικόπτερο UH-1H, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ως παρατηρητές, αντιπροσωπεία τεσσάρων Αξιωματικών του Αιγυπτιακού Στρατού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για το έτος 2018.

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΣ, στην τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στην τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», που διεξάγεται από Ανθυπολοχαγούς Όπλων και Σωμάτων (Ο-Σ), στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και αφορά στην τακτική χρησιμοποίηση όλων των Όπλων και των Σωμάτων, σε όλες τις φάσεις του αγώνα.

Η ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», που διεξήχθη από 08 έως 14 Ιουνίου 2018, έχει στόχο, οι νέοι Ανθυπολοχαγοί (Ο-Σ), συνεργαζόμενοι μεταξύ τους να:

– Υλοποιήσουν στην πράξη θεωρητικές γνώσεις, που απέκτησαν στα Σχολεία Εφαρμογής και να αποκτήσουν κοινές παραστάσεις.
– Διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο σκέψης και συναντίληψης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω κατανόηση, εξοικείωση και εξάσκηση, με όλα τα σενάρια τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
– Αναπτύξουν πρωτοβουλία και πνεύμα νικητή.

Ευχόμαστε σε όλους τους Ανθυπολοχαγούς Τάξης 2017, καλή συνέχεια στην εκπαίδευση και καλή σταδιοδρομία, για το καλό της Πατρίδας.

«ΒΡΟΝΤΗ ΔΙΟΣ-2018»

Την περασμένη Παρασκευή, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), από προσωπικό της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIV ΤΘΤ «1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ–ΦΛΩΡΙΝΑ»), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΒΡΟΝΤΗ ΔΙΟΣ-2018».

Η ΤΑΜΣ, εξετάζει τη διοίκηση και τον έλεγχο πυρός του Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ/ΕΜΑ), κατά την εκτέλεση βολής με πραγματικά πυρά, του συνόλου των οπλικών του συστημάτων. Την επίδειξη ισχύος πυρός του ασκούμενου Συγκροτήματος, παρακολούθησαν:

O Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός. Αντιπροσωπεία αξιωματικών του Βουλγαρικού Στρατού. Αντιπροσωπεία εκπαιδευομένων της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ). Εκπαιδευόμενοι ανθυπολοχαγοί των Σχολείων Εφαρμογής Όπλων και Σωμάτων. Αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ).

Όλες αυτές οι  κινήσεις αποτελούν την ιδανική απάντηση στα σχέδια των Τούρκων 100 και πλέον χρόνια μετά  τους βαλκανικούς πολέμους,  οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε μια ταραγμένη για την Ευρώπη περίοδο , σαν την σημερινή εν έτει 2018, και αποτέλεσαν το προοίμιο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου που στοίχισε τόσα πολλά στην ταραγμένη ήπειρο μας .

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού.

 

πηγη

Δείτε επίσης

«Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και τη θάλασσα»

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες ο καιρός να έχει αρχίσει να θυμίζει άνοιξη, ωστόσο, σε λίγα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *