Κόσμος

Αργά, αλλά σταθερά μειώνεται η ανεργία στις ΗΠΑ – Λιγοστές οι νέες θέσεις εργασίας

Σταθερή παρέμεινε τον Ιούνιο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται ελαφρά στο 3,6%, εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν λιγότερες από το αναμενόμενο.

Τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 209.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, ενώ αναλυτές ανέμεναν 220.000.

Επιπλέον, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας για τον Απρίλιο και τον Μάιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, σε 217.000 και 306.000 αντίστοιχα το δίμηνο συνολικά — 110.000 θέσεις εργασίας λιγότερες από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι νέες θέσεις εργασίας εξακολουθούν να αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τους κλάδους υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και τον κατασκευαστικό κλάδο, τόνισε το υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, ως ένδειξη της τρέχουσας επιβράδυνσης σε μια αγορά που εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σφιχτή, ο μέσος αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ανά μήνα κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε για ολόκληρο το 2022 (αντίστοιχα 278.000 έναντι 399.000 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο).

Επενδυτές φοβούνται ότι μια υπερβολικά δυναμική αγορά εργασίας θα ωθήσει την Fed να αυξήσει ξανά τα βασικά της επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου.

Η Fed έχει ξεκινήσει μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από τον Μάρτιο του 2022 για να μειώσει τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρει στο στόχο του 2%, αλλά η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί πιο σταθερή από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί και ο πληθωρισμός πιο επίμονος από τον αναμενόμενο.

Αντιδρώντας στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτά δείχνουν ότι μια συνέχιση αλλά με επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας είναι το «Bidenomics σε δράση» (σ.σ. κατά τον νεολογισμό που χρησιμοποιούν συνεργάτες του για να περιγράψουν το όραμά του για την οικονομία των ΗΠΑ) και ένδειξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

«Βλέπουμε σταθερή ανάπτυξη», είπε ο Μπάιντεν ανακοίνωσή του.

«Αυτό είναι το Bidenomics – η ανάπτυξη της οικονομίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση του κόστους για σκληρά εργαζόμενες οικογένειες και τις έξυπνες επενδύσεις στην Αμερική» συμπλήρωσε.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock