888 Αυτά τα άρθρα ζητήσαμε να αλλάξουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων – Στα όπλα η αντιπολίτευση για τις δεσμεύσεις Ζάεφ- Nαυάγιο… | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Αυτά τα άρθρα ζητήσαμε να αλλάξουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων – Στα όπλα η αντιπολίτευση για τις δεσμεύσεις Ζάεφ- Nαυάγιο…

Αυτά τα άρθρα ζητήσαμε να αλλάξουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων – Στα όπλα η αντιπολίτευση για τις δεσμεύσεις Ζάεφ- Nαυάγιο…

Συγκεκριμένες τροποποιήσεις στις αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων ζητεί η Αθήνα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση στο θέμα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας. Όλα αυτά τα άρθρα όμως που δείχνουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, για να αναθεωρηθούν είναι πάρα πολύ δύσκολο, μιας και μέσα στο κοινοβούλιο χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία που αυτή τη στιγμή ο Ζάεφ δεν έχει.

Μόλις όμως επέστρεψε ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, η σκοπιανή αντιπολίτευση εκτός των Αλβανών που χαιρέτισαν την κίνηση του πρωθυπουργού τους, έβγαλαν τα όπλα κυριολεκτικά…

Και οι αλυτρωτικές αναφορές είναι πολλές.

Στο προοίμιο του το σκοπιανό Σύνταγμα αναφέρει ότι «η «Μακεδονία» ιδρύθηκε ως εθνικό κράτος του «¨Μακεδονικού» λαού.

Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας (ASNOM 1944).

Σε ένα επόμενο άρθρο και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 ορίζουν ρητώς ότι η ιθαγένεια τους είναι η «μακεδονική», ενώ στο άρθρο 7 ορίζουν τη γλώσσα τους τη «μακεδονική» και ερχόμαστε στο άρθρο 49.

Σε αυτό οι Σκοπιανοί έχουν το θράσος να ανακαλύπτουν και «μακεδονικές μειονότητες» σε άλλες χώρες, δηλαδή οι Έλληνες Μακεδόνες είναι δική τους μεινότητα.

Στο άρθρο 49 αναφέρεται ότι «η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα όσων ανήκουν στον «Μακεδονικό λαό» σε γειτονικές χώρες, καθώς για τους εκπατρισμένους «Μακεδόνες»», ενώ στο άρθρο 119 δείχνουν τις βλέψεις επεκτατισμού που έχουν.

VMRO: Τίνος κράτος είναι Πρωθυπουργός ο Zόραν Ζάεφ

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ευθέως τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων το Σάββατο για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο,το VMRO-DPMNE ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε:

« Έτσι, δεν γνωρίζουμε αν οι εξαγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου αποτελούν μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής, για την οποία η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί, ή αν πρόκειται για μονομερές βήμα της παρούσας κυβέρνησης της χώρας. Αν πρόκειται για κάποια στρατηγική, οι πολίτες αναμένουν να ενημερωθούν για τα οφέλη, ενώ αν πρόκειται για το δεύτερο, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι».

Το VMRO-DPMNE προσθέτει ότι «δεν διακρίνει αλυτρωτισμό στα υφιστάμενα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου, που ο Πρωθυπουργός Zaev ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει. Οι «Μακεδόνες” πολίτες στη συνέντευξη τύπου άκουσαν πολλά πράγματα, δεν άκουσαν όμως τίνος κράτος είναι Πρωθυπουργός ο Zoran Zaev, όπως δεν άκουσαν σε ποια γλώσσα μιλάει ή σε ποιόν λαό ανήκει”.

Το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ απέρριψε τους ισχυρισμούς του VMRO-DPMNE και σημείωσε ότι οι σημαντικές για την ΠΓΔΜ διαδικασίες που αποδεσμεύτηκαν στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως η προώθηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ (που παρεμποδίστηκε το 2009), η δυνατότητα διάνοιξης νέας συνοριακής διόδου με την Ελλάδα στην περιοχή των Πρεσπών και η μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, φέρνουν σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την βγάζουν από την απομόνωση στην οποία την οδήγησε το VMRO-DPMNE τα προηγούμενα δέκα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία.

Χαιρέτισαν και όλα τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών χαιρέτισαν και όλα τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ.

Το συγκυβερνών και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι σημείωσε ότι μόνο με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και με απαραίτητους συμβιβασμούς η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Η συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Νταβός ήταν ένα πολύ θετικό βήμα. Με αυτή διακόπτουμε την πρακτική του να «διαπραγματευόμαστε» με τον γείτονά μας μιλώντας την γλώσσα των αγαλμάτων και της μετονομασίας αεροδρομίων, σταδίων και αυτοκινητοδρόμων. Αντίθετα, μιλάμε φιλικά ξεπερνώντας τις διαφορές μας» σημείωσε ο βουλευτής του DUI ‘Αρταν Γκρούμπι.

Δείτε το βίντεο :

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το Σκοπιανό: Να είμαστε έτοιμοι για δύσκολες καταστάσεις

Την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λίγες ώρες πριν συνεδριάσει για το θέμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διερωτήθηκε αν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων επισημαίνοντας ότι «μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, για πόλεις, μιλάει για πολλά πράγματα» και πρόσθεσε: «Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις».

Με αυτούς του προβληματισμούς που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και εμμένοντας στην θέση της η Εκκλησία για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ θα συνέλθει την Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχής των ιεραρχών στο συλλαλητήριο που προηγήθηκε και σε αυτό που έχει οριστεί για τις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΡΙΝΓΚ ΚΑΙ ΣΩΒΡ@ΚΑ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ! ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΧΑΡΑΞΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΤΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ! (ΦΩΤΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Η Τουρκία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *