Κόσμος

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς είναι η ζωή στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα από το 2007 βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς, μετά την βίαιη εκδίωξη των δυνάμεων που ήταν πιστές στην Παλαιστινιακή Αρχή χωρίζοντας τους Παλαιστίνιους στα δύο.

Από τη μία είναι οι κάτοικοι της Γάζας που βιώνουν μια δραματική καθημερινότητα καθώς Ισραήλ και Αίγυπτος είχαν το πλήρη έλεγχο του τι μπαίνει και τι βγαίνει από τη Γάζα και από την άλλη οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης που διοικούνται από τη Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς, την οποία χωρίζει ένα απύθμενο μίσος με τη Χαμάς.

Η τελευταία δεν συγχώρησε ποτέ το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες στη Δυτική Όχθη διαπραγματεύτηκαν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, προδίδοντας τον παλαιστινιακό αγώνα.

Γιατί η Χαμάς έχει τόσο μεγάλη στήριξη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει δημοσκόπηση μετά τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας το 2021, που έγινε από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και την Έρευνα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έδειξε δραματική αύξηση της υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Στη δημοσκόπηση, το 53% των 1.200 Παλαιστινίων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Χαμάς είναι «η πιο άξια να εκπροσωπεί και να ηγείται του παλαιστινιακού λαού».

Αντίθετα, μόλις το 14% δήλωσε το ίδιο για τη Φατάχ.

AP Photo/Hatem Ali

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί η Χαμάς αποφάσισε να χτυπήσει τώρα δεδομένου ότι η έχθρα με το Ισραήλ και ο αγώνας για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 δεν είναι κάτι νέο έχει να κάνει με την θέση της στο μυαλό των Παλαιστινίων αλλά και σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες στην ευρύτερη περιοχή.

Ίσως οι ηγέτες της ήθελαν να δείξουν ότι είναι η κύρια οργάνωση στη Γάζα και να προειδοποιήσει εκείνους που θα σκεφτόντουσαν μια αποστασία.

Ίσως να ήθελαν να κερδίσουν μιμητές στη Μέση Ανατολή ή και αλλού ακόμη και στη Δυτική Όχθη με την τόσο τολμηρή αποστολή.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός στραγγαλίζει τη Γάζα

Η αιφνιδιαστική ολομέτωπη επίθεση από τη Χαμάς και οι θηριωδίες που ακολούθησαν επί ισραηλινού εδάφους οδήγησαν το Τελ Αβίβ να απαντήσει στρατιωτικά, ενώ παράλληλα με το σφυροκόπημα από αέρος και ενώ αναμένεται το πράσινο φως για την χερσαία επίθεση, αποφάσισε και τον ολικό αποκλεισμό της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να μην αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και να μην επιτρέψει την είσοδο βασικών πόρων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει περίπου 150 ομήρους που απήγαγε κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της το Σάββατο (7/10).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της στις επόμενες μέρες δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό, καύσιμα αλλά και αγαθά από το Ισραήλ, με την ανθρωπιστική κρίση να είναι ήδη στο κόκκινο δεδομένου ότι το 80% είχε ανάγκη για παροχή διεθνούς βοήθειας και πριν από τον αποκλεισμό.

AP Photo/Hatem Ali

Φυσικά, οι διακοπές του ηλεκτρικού δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στη Γάζα με τα νοικοκυριά να έχουν ρεύμα για 13 ώρες κατά μέσο όρο καθημερινά σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αν και είναι κάτι τελείως διαφορετικό να μην υπάρχει ρεύμα για ολόκληρα 24ωρα.

Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους, οπότε είναι αποκομμένοι από τα νέα ο ένας για τον άλλον και από τα γεγονότα, και δεν μπορούν να αντλήσουν νερό στις δεξαμενές νερού στις στέγες τους.

Τα νοσοκομεία θα γίνουν νεκροτομεία

H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έχει ήδη κρούσει καμπανάκι κινδύνου ότι τα νοσοκομεία θα γίνουν απέραντα νεκροτομεία.

«Καθώς η Γάζα χάνει το ρεύμα, τα νοσοκομεία χάνουν ρεύμα, θέτοντας σε κίνδυνο νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες και ηλικιωμένους ασθενείς με οξυγόνο. Η αιμοκάθαρση των νεφρών σταματά και δεν μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, διευθυντής της ICRC για την περιοχή.

AP Photo/Hatem Ali

«Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», προσθέτει.

Εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους

Οι κάτοικοι της Γάζας αφήνονται στη μοίρα τους καθώς ακόμη και το τελεσίγραφο του Ισραηλινού στρατού για μετακίνηση του μισού πληθυσμού της Γάζας από το βόρειο τμήμα στο νότιο για να γλιτώσουν είναι ουτοπικό.

Η μετακίνηση 1,1 εκατ σε ένα 24ωρο όπως ζητούν οι Ισραηλινοί είναι αδύνατη, όπως και το πέρασμα στην Αίγυπτο. Όχι μόνο επειδή οι Αιγύπτιοι αρνούνται να ανοίξουν το πέρασμα, αλλά και επειδή πολλοί είναι οι Παλαιστίνιοι που φοβούνται μία δεύτερη Νάκμπα. Η λέξη αυτή περιγράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία των Παλαιστινίων από το 1948 και μετά όταν οδηγήθηκε σε μόνιμο εκτοπισμό μεγάλος αριθμός Παλαιστίνιων Αράβων.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε πανικό, είναι σε σύγχυση και δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν. Τώρα τα παιδιά μου με ρωτάνε πού να πάμε; Τους απάντησα: δεν ξέρω» δηλώνει η Σαφάτ αλ-Καλούτ, κάτοικος της Γάζας, μιλώντας στο Al Jazzera.

Η ίδια αναφέρει: «Είναι πραγματικά αδύνατο. Μέχρι χθες το βράδυ ο κόσμος έψαχνε νερό να πιει, τώρα ψάχνει πως να φύγει και που να πάει. Αυτό θυμίζει τους ανθρώπους την καταστροφή του 1948 όταν αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν».

Την ίδια στιγμή δήλωσε πως «δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, τους φίλους μου. Ποιο είναι το σχέδιο, πού να πάμε, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος στο νότο όπου μπορούμε να πάμε;».

Παράλληλα, επισημαίνει πως δεν υπάρχει τρόπος να μεταβούν προς το νότο:

«Πρακτικά, 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν, πώς μπορούν να μετακινηθούν; Με γαϊδούρια; Δεν υπάρχουν αρκετά γαϊδούρια. Αυτοκίνητα; Δεν υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα εδώ και επτά ημέρες».

Πριν από τη νέα έκρηξη οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη Γάζα μέσω του Ισραήλ, εκτός αν έπαιρναν άδεια εξόδου.

Οι άδειες περιορίζονταν σε ημερομίσθιους εργάτες, επιχειρηματίες, ιατρικούς ασθενείς και τους συνοδούς τους, καθώς και σε εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Όσοι ήθελαν να περάσουν μέσω της Ράφα έπρεπε να ενημερώσουν τις παλαιστινιακές Αρχές αρκετές εβδομάδες πριν και να κάνουν αίτημα στις αιγυπτιακές Αρχές.

AP Photo/Fatima Shbair

Οι πολίτες πάντως ετοιμάζονται ήδη για τα χειρότερα.

«Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Το Ισραήλ υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι πρόκειται να κάνει», δήλωσε κάτοικος της Μπέιτ Χανούν στα βορειοανατολικά σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.

«Έβγαλα την οικογένειά μου έξω την ανατολή του ηλίου και δεκάδες άλλες οικογένειες έκαναν το ίδιο. Πολλοί από εμάς λάβαμε τηλεφωνήματα, ηχητικά μηνύματα από ισραηλινούς αξιωματικούς ασφαλείας που μας έλεγαν να φύγουμε γιατί θα επιχειρήσουν εκεί», πρόσθεσε.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock