888 «Βροχή» φόρων και δόσεων έως το τέλος του έτους | Kontasas
Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Βροχή» φόρων και δόσεων έως το τέλος του έτους

«Βροχή» φόρων και δόσεων έως το τέλος του έτους

Ξεκινά από σήμερα ο φορολογικός εφιάλτης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν «βροχή» από φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για να πληρώσουν τα νοικοκυριά την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Καλούνται να καταβάλουν 1,23 δισ. ευρώ από το συνολικό φόρο εισοδήματος των 3,69 δισ. ευρώ των χρεωστικών εκκαθαριστικών.

Οι δεύτερη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου μαζί με την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ ενώ η τρίτη και τελευταία δόση θα εξοφληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου και συμπίπτει με την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο φορολογικός εφιάλτης επέστρεψε για εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία κάθε μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν. Τα φορολογικά σοκ έρχονται το ένα μετά το άλλο για τα νοικοκυριά και τα «ραβασάκια» που θα κληθούν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες αγγίζουν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ.

ΦΠΑ

Σήμερα, λήγει η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ από περίπου 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος που συνολικά υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Πρώτο crash test για τον προϋπολογισμό

Έτσι συνολικά ο φορολογικός λογαριασμός του μήνα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσεις τα 3,5 δισ. ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο crash test για τα έσοδα του προϋπολογισμού και την εικόνα που θα εμφανίσουν τους επόμενους μήνες. Φέτος είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 1,75%.

Πληρωμή φόρου εισοδήματος έως 12 μηνιαίες δόσεις

Με δεδομένο ότι στο τέλος Αυγούστου, έρχονται και τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι 2,54 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις. Ειδικότερα μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν την εφορία:

1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

2. Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων μηνιαίων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση

3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης, δηλαδή από αύριο. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία – υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

«Βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας θα παραμείνει η ΔΕΗ»

Για όλα τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *