Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βόζεμπεργκ: «Πάνω από 450 παράτυπες (Δηλ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ) ΜΚΟ στο Προσφυγικό».ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Του Κωτάντζη Ι. Κωνσταντίνου*

Βόζεμπεργκ: «Πάνω από 450 παράτυπες (Δηλ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ) ΜΚΟ στο Προσφυγικό».ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Του Κωτάντζη Ι. Κωνσταντίνου*

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «πάρτι εκατομμύριων» από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια στο προσφυγικό, η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με την Νέα Δημοκρατία, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πλαίσιο δράσης τους…

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρέθηκαν, πάνω από 450 μη πιστοποιημένες οργανώσεις που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στο προσφυγικό από το 2016, εκτός κάθε νομικού πλαισίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Βόζεμπεργκ ζητά να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κριτήρια επιλεξιμότητας και πιστοποίησης των ΜΚΟ για χρηματοδότηση, ποιες συγκεκριμένες ΜΚΟ έχουν χρηματοδοτηθεί στην Ελλάδα και αν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Συγκεκριμένα, η κα. Βόζεμπεργκ ρώτησε:
«Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης διατίθεται, απευθείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Η συνεισφορά των ΜΚΟ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην παροχή βοήθειας είναι σημαντική, ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένας μεγάλος αριθμός ΜΚΟ έχει αναπτύξει δραστηριότητα εκτός κάθε νομικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ύστερα από ελέγχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γίνεται λόγος για 450 περίπου τέτοιες οργανώσεις με δράση αμφιλεγόμενη, που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση του προσφυγικού χωρίς μάλιστα να έχουν ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδικασία πιστοποίησης στο σχετικό εθνικό μητρώο ΜΚΟ.
Δεδομένου ότι συχνά γίνεται λόγος μέσω δημοσιευμάτων για μη πιστοποιημένες ΜΚΟ που λυμαίνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δρουν ανεξέλεγκτα, εμποδίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο, ερωτάται η Επιτροπή:
– Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ΜΚΟ για χρηματοδότηση στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και πώς αυτές πιστοποιούνται;
– Ποιες συγκεκριμένες ΜΚΟ χρηματοδοτεί ή έχει χρηματοδοτήσει στην Ελλάδα;
– Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για τη διαχείριση των κονδυλίων από τις ΜΚΟ αναφορικά με το ύψος της χρηματοδότησης και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων;»
*Ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος είναι Ευρωπαιολόγος – Δημοσιογραφικός αναλυτής ευρωπαϊκών

Loading…


Δείτε επίσης

Βαρουφάκης από ΔΕΘ: Να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία -Τι είπε για εξοπλιστικά, οικονομία και κορωνοϊό

Με σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, απαντώντας σε μια ευρεία σειρά ζητημάτων, από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη