Αποκαλυπτικά των πρωτοφανών συνθηκών που επικράτησαν και επικρατούν στην παγκόσμια αγορά είναι και τα στοιχεία ανά χώρα.
Ακόμα πιο απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την Ελλάδα, που δέχθηκε διπλό πλήγμα, τόσο λόγω του lockdown όσο και λόγω της κατακόρυφης μείωσης των πτήσεων και δη των τουριστικών.
Έτσι, στη χώρα μας η συνολική πτώση στην αγορά πετρελαιοειδών το 2020 ανήλθε σε 27% έναντι του 2019,και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα περιθώρια διύλισης κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά.
Καθοριστικό ρόλο στην πτώση αυτού έπαιξε η κατακόρυφη μείωση σε αεροπορικά καύσιμα, λόγω και της μείωσης του τουρισμού. Έτσι, μέσα στο 2020 η πτώση έφτασε το 67,1% έναντι του 2020 στους 434.194 Μετρικούς Τόνους έναντι από 1.319.546 Μετρικών Τόνων το 2019.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση της ναυσιπλοΐας, η ζήτηση καυσίμων περιορίστηκε κατά περιορίστηκαν περισσότερο από 1 εκατ. ΜΤ, εμφανίζοντας πτώση της τάξης του 32,6% ενώ στα καύσιμα κίνησης διαμορφώθηκε στους 4,466 εκατ. τόνους, με πτώσης της τάξης του 13,1%. Μοναδικός κερδισμένος από τις εξαιρετικά ιδιάζουσες συνθήκες ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο η ζήτηση αυξήθηκε κατά 15,3% και τους 1.247.675 ΜΤ.
Όσο για το 2021, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες, περιορίζοντας τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα.
Το χειρότερο περιβάλλον διύλισης όλων των εποχών
Η μεγάλη πτώση στη ζήτηση αθροίζεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο κλάδος διύλισης, με στελέχη του κάδου να μιλούν για το χειρότερο περιβάλλον όλων των εποχών.
Ενδεικτικό είναι ότι οι πέντε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου ExxonMobil, BP, Shell, Chevron και Total- ανακοίνωσαν ετήσιες ζημιές-ρεκόρ της τάξης των 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι ενδεικτικό ότι η ExxonMobil, μεγαλύτερη παραγωγός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ετήσιες ζημιές ύψους 22,4 δισ. δολαρίων, ενώ οι απώλειες για την Shell έφτασαν στα 21,7 δισ. δολάρια, για την BP στα 20,3 δισ. δολάρια. Αντοίστοιχα, στην περίπτωση των Total και η Chevron οι καθαρές απώλειες ανήλθαν στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των εταιρειών, το σημαντικότερο κομμάτι αυτών των απωλειών, περί τα 69 δισεκατομμύρια δολάρια, αποδίδεται σε απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων και διαγραφές, καθώς οι υπεύθυνοι των εταιριών επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους και επικεντρώνονται στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης, προκειμένου να εξαρτώνται όλο και λιγότερο από το πετρέλαιο.