ΕνημέρωσηΟικονομία

Πελαγίδης: Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα φθάσουν τα 300 εκατ. ευρώ

Οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας θα φθάσουν φέτος τα 300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Θόδωρο Πελαγίδη, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ για τη συρρίκνωση του Ισολογισμού της και τη νομισματική σύσφιξη, υποστήριξε ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενώ εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα μειωθούν έως και κατά 1% το 2024.

«Δεν βλέπω τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 2% έως 2,5%» είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, το δημογραφικό και οι δαπάνες για την πράσινη μετάβαση.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από την παγκσομιοποίηση του εμπορίου υποστήριξε ότι συνέβαλε στην ανάδειξη της ελληνικής ναυτιλίας καθώς και στη μείωση του πληθωρισμού. «Το 60% του εισοδήματος είναι παγκοσμιοποιημένο» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο επισήμανε ότι ο «θρυμματισμός» του παγκόσμιου εμπορίου (Fragmentation) θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη όσο και τις λεγόμενες φτωχές και υπερχρεωμένες χώρες οι οποίες με τη σειρά τους επιβαρύνουν το κλίμα.

Αναφερόμενος στα εμπόδια που ορθώνονται στη διακίνηση των εμπορευμάτων υποστήριξε ότι μεταξύ 2016- 022 έχουν αυξηθεί από 4 έως 6 φορές.

Στην ίδια κατεύθυνση, ανέφερε, κινείται και ο παγκόσμιος δείκτης αβεβαιότητας. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώνονται, ενώ και τα αμερικανικά κεφάλαια αποσύρονται από την Κίνα. Το 70% της ανάπτυξης που δημιουργείται βρίσκεται στην Ασία κάτι που είναι δυσάρεστο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock