Γερμανία: Να καταργηθεί το δικαίωμα βέτο επί εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ


Την κατάργηση του δικαιώματος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άσκηση βέτο επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής βάζει στο «τραπέζι» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να «κρατείται όμηρος εκείνων που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

«Δεν μπορούμε να τελούμε υπό την ομηρία όσων παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική μέσω των βέτο που υποβάλλουν. Όποιος το κάνει αυτό αργά ή γρήγορα θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης. Επομένως το λέω ανοιχτά: Το βέτο πρέπει να φύγει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορεί να μειοψηφίσουμε» δήλωσε ο Μάας.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έρχονται λίγες ημέρες αφότου χαμηλότερης ιεραρχίας Γερμανός αξιωματούχος κατηγόρησε δημοσίως την Ουγγαρία -η οποία εμπόδισε πρόσφατα ην έκδοση δήλωσης της ΕΕ για την Κίνα– και απηχούν τον αυξανόμενο εκνευρισμό του Βερολίνου για το μπλόκο μεμονωμένων κρατών-μελών σε αποφάσεις για τις οποίες υπάρχει σχεδόν απόλυτη συναίνεση.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση