Κόσμος

Τουρίστες δέχθηκαν πυρά όταν πέρασαν κατά λάθος με τζετ σκι από το Μαρόκο στην Αλγερία

Τον θάνατο ενός Γάλλου και «τη σύλληψη ενός άλλου στην Αλγερία σε περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται αρκετοί πολίτες μας» επιβεβαίωσε την Παρασκευή (1/9) το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ωστόσο, μαροκινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Πέμπτη (31/8) ότι δύο Γαλλομαροκινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από Αλγερινούς συνοριοφύλακες.

Το υπουργείο έκανε λόγο μόνο για έναν νεκρό, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες του θανάτου του.

«Το κέντρο διαχείρισης και υποστήριξης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και οι πρεσβείες μας στο Μαρόκο και στην Αλγερία βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, στους οποίους προσφέρουμε τη στήριξή μας», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις μαροκινές και τις αλγερινές αρχές. Έχει ενημερωθεί η εισαγγελία», επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Βρέθηκαν στο Μαρόκο χωρίς να το θέλουν

Μαροκινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτη μάρτυρα, μετέδωσαν την Πέμπτη (31/8) ότι δύο Γαλλομαροκινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από Αλγερινούς συνοριοφύλακες όταν βρέθηκαν κατά λάθος, ενώ έκαναν τζετ-σκι, σε αλγερινά χωρικά ύδατα, κοντά στις ακτές του Μαρόκου.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Le360 ανέφερε ότι ο Μπιλάλ Κισί και ο Αμπντελαλί Μεσουέρ έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη (29/8) το βράδυ όταν Αλγερινοί συνοριοφύλακες τους πυροβόλησαν, εντός των χωρικών υδάτων της Αλγερίας. Οι δύο άνδρες χάθηκαν στη θάλασσα ενώ έκαναν τζετ-σκι, κοντά στη μαροκινή πόλη Σαϊντία.

Το γαλλικό υπουργείο δεν διευκρίνισε την ταυτότητα του νεκρού.

Ένας τρίτος, επίσης Γαλλομαροκινός, ο Σμαΐλ Σναμπέ, φέρεται να συνελήφθη από τις αλγερινές αρχές και εμφανίστηκε ενώπιον Αλγερινού εισαγγελέα την Τετάρτη (30/8).

Στα άκρα οι σχέσεις Μαρόκου – Αλγερίας

Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις του Μαρόκου με την Αλγερία. Τα σύνορα έχουν κλείσει από το 1994 και η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Μαρόκο τον Αύγουστο του 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές ενέργειες».

«Χαθήκαμε και δεν είχαμε καύσιμα»

«Χαθήκαμε αλλά συνεχίσαμε μέχρι που βρεθήκαμε στην Αλγερία. Καταλάβαμε ότι ήμασταν στην Αλγερία επειδή μας πλησίασε ένα μαύρο, αλγερινό φουσκωτό», είπε ο Μοχάμεντ Κισί, ο αδελφός ενός από τα θύματα, που κατάφερε να διαφύγει και μίλησε στον ιστότοπο Al Omk του Μαρόκου.

«Οι άνδρες (που επέβαιναν στο φουσκωτό) μας πυροβόλησαν. Ευτυχώς, δεν με πέτυχαν, όμως ο αδελφός μου και ο φίλος μου σκοτώθηκαν. Συνέλαβαν έναν άλλον φίλο μου», πρόσθεσε.

«Είχαμε χαθεί και δεν είχαμε καύσιμα», εξήγησε ο Κισί, ενώ πρόσθεσε ότι τον περισυνέλεξε το λιμενικό του Μαρόκου και τον μετέφερε στη Σαϊντία.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock