Κόσμος

Προειδοποίηση Γέλεν στο Κογκρέσο για το χρέος των ΗΠΑ – Τι θα συμβεί την 1η Ιουνίου

Την προειδοποίηση πως το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο NBC.

Συμπλήρωσε πως αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και μετά την 15η του μηνός, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα και τις δημοσιονομικές δαπάνες. Και επομένως είναι δύσκολο να είμαστε βέβαιοι, όμως η εκτίμησή μου είναι ότι είναι σχετικά μικρές οι πιθανότητες να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου όντας σε θέση να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς μας», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Ανέφερα στην τελευταία επιστολή μου προς το Κογκρέσο (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα) ότι προβλέπουμε ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας από τις αρχές Ιουνίου, ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι η εκτίμησή της δεν έχει αλλάξει.

Ο Λευκός Οίκος και η αντιπολίτευση δίνουν μάχη με τον χρόνο για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του χρέους, ώστε να αποφύγει τη στάση πληρωμών η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όμως σήμερα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε αδιέξοδο, κυρίως επειδή οι δύο πλευρές διαφωνούν για τις περικοπές που απαιτούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο της G7, πρόκειται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής στη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που ορίζει ότι «η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ (…) δεν πρέπει να αμφισβητείται». Η Γέλεν ωστόσο εκτίμησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες, λόγω της νομικής αβεβαιότητας αλλά και του περιορισμένου χρόνου που διαθέτει η κυβέρνηση.

«Αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς», επανέλαβε.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock