Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Γιατί το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για πρόωρη γήρανση

Γιατί το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για πρόωρη γήρανση

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κάποιος, τόσο περισσότερο γερνάνε τα κύτταρά του.

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην 40ή ετήσια επιστημονική συνάντηση της Εταιρείας Έρευνας για τον Αλκοολισμό στο Ντένβερ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλκοολικοί έχουν κοντύτερα τελομερή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η άνοια.

«Τα τελομερή, τα άκρα των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων, αποτελούν δείκτη γήρανσης και γενικής υγείας», δήλωσε ο Naruhisa Yamaki, συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Kobe Graduate School of Medicine.

Ο Yamaki εξήγησε ότι κάθε φορά που ένα κύτταρο αναπαράγεται, ένα μικροσκοπικό κομμάτι του τελομερούς χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται κοντύτερο με την ηλικία. Κάποιοι άνθρωποι όμως έχουν κοντύτερα τελομερή για λόγους άσχετους με τη γήρανση.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι αλκοολικοί έχουν μικρότερο μήκος τελομερών, που σημαίνει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί βιολογική γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο» πρόσθεσε.

«Η αλκοόλη και όχι η ακεταλδεΰδη σχετίζεται με μικρότερο μήκος τελομερών» σημείωσε.

Ο Yamaki και οι συνεργάτες του μελέτησαν 255 συμμετέχοντες σε θεραπεία του αλκοολισμού στο Νοσοκομείο Kurihama στη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας: οι 134 ήταν αλκοολικοί και οι 121 μη αλκοολικοί, ηλικίας από 41 έως 85 ετών.

Οι ειδικοί μελέτησαν δείγματα DNA, καθώς και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

«Διαπιστώσαμε συσχέτιση μεταξύ της βράχυνσης των τελομερών και της ανεπάρκειας θειαμίνης (TD)», δήλωσε ο Yamaki.

«Η ανεπάρκεια θειαμίνης (βιταμίνη B1) είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες των νευρώνων, όπως το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (σ.σ. παράλυση και προσωρινή απώλεια μνήμης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ). Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς προκαλούνται οι βλάβες των νευρώνων, είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες προκαλεί βράχυνση των τελομερών και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό αυτό επίσης να προκαλεί θάνατο των νευρώνων» κατέληξε.

πηγή: onmed.gr

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ: Eρχονται 4.155 νέες προσλήψεις μέσα στο Φθινόπωρο

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται να γίνουν συνολικά 4.155 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη