Γιώργος Ζαββός: Γιατί η «κακή τράπεζα» δεν είναι της παρούσης

Στα επιτεύγματα των τελευταίων 18 μηνών της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, στο νέο τοπίο στα «κόκκινα» δάνεια και στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Ζαββός δήλωσε πως στις 7 Ιουλίου του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 75 δισ. ευρώ και πως παρά την παγκόσμια και οξύτατη κρίση του κορωνοϊού μέσα σε 13 μήνες με την εφαρμογή του «Ηρακλή» δρομολογήθηκε η μείωση τους στα επίπεδα των 32 δισ. ευρώ, σε ποσοστό δηλαδή πάνω από 40% του συνόλου των «κόκκινων δανείων».

«Ο “Ηρακλής”, κυρίως ενισχύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, “θωρακίζει” τις τράπεζες, γιατί όπως είπαμε “καθαρίζει” τους ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια κατά 40%, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω των κόκκινων δανείων, απέφευγαν και τον νέο δανεισμό ή δίναν σε πολύ μεγάλα επιτόκια. Με την εξυγίανσή τους από τα κόκκινα δάνεια, οι Ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και ανεβαίνουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που για μας αποτελεί καταλύτη για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αναβάθμισης της χώρας, και που σημαίνει ότι η προσέγγιση των επενδύσεων από το εξωτερικό βοηθάει την ανάπτυξη της οικονομίας, των εισοδημάτων και κυρίως, των θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Ζαββός.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση