Γκεοργκίεβα: Να παραμείνει υποστηρικτική η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη

Να εξακολουθήσει η υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ, παρά την επικείμενη έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, συνέστησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρουσιάζοντας έκθεση που κατήρτισε το Ταμείο για την ευρωζώνη και την οποία συζήτησε σήμερα το Eurogroup.

Στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται πως το κόστος της πανδημίας τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, ήταν καταστροφικό. Αν και η πολιτική απάντηση των ευρωπαϊκών αρχών ήταν αξιοσημείωτη ως προς την ταχύτητα, το εύρος και την κλίμακα της, το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανάκαμψη απειλείται από το μεγάλο δεύτερο κύμα του ιού και πως παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει εμφατικά πως οι προοπτικές της οικονομίας της ζώνης του ευρώ «υπόκεινται σε ακραία αβεβαιότητα», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως το «ιστορικό» σε διαστάσεις πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, εάν και εφόσον, εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση