888 Γλιτώσαμε τα χειρότερα στις ελληνορωσικές σχέσεις: Απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου Mr. Bitcoin, Α.Βίλνικ, στις ελληνικές φυλακές | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Γλιτώσαμε τα χειρότερα στις ελληνορωσικές σχέσεις: Απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου Mr. Bitcoin, Α.Βίλνικ, στις ελληνικές φυλακές

Γλιτώσαμε τα χειρότερα στις ελληνορωσικές σχέσεις: Απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου Mr. Bitcoin, Α.Βίλνικ, στις ελληνικές φυλακές

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αποκάλυψαν ότι η ελληνική αστυνομία απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ρώσου υπηκόου Αλέξανδρου Βίλνικ ή «Mr. Bitcoin» που κρατείται στην Ελλάδα μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα ανταποκριτής του Spunik ανέφερε πως είδε τα έγγραφα πληροφοριών αυτά και ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός και άμεσος. Οι Ρώσοι κάνουν λόγο για «απόπειρα δολοφονίας».

Η δολοφονία του θα γινόταν με δηλητηρίαση μέσα στις φυλακές με την συνδρομή άλλων κρατουμένων.

«Μυρίζει» υπόθεση Σκριπάλ εντός ελληνικού εδάφους με ανυπολόγιστες συνέπειες αν πετύχαινε το σχέδιο.

Ο επικεφαλής της φυλακής και ο εισαγγελέας της Θεσ/κης κάλεσαν τον Alexander Vinnik και τον ενημέρωσαν για το σχέδιο αυτό ενώ πάρθηκαν ειδικά μέτρα ασφαλείας.

Ο Ρώσος ο οποίος είναι ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος εμπλεκόμενος με το γνωστό ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

«Η αστυνομική δύναμη επιβολής του νόμου και η προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων», ελήφθησαν σοβαρά υπόψη σε σχέση με αυτό, ανέφερε η πηγή.

Ο ανταποκριτής του Sputnik φέρεται να είδε τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις του σχεδίου δολοφονίας του Ρώσου πολίτη που απασχολεί τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας Ρωσίας και ΗΠΑ .

Στον Βίλνικ έχει απαγορευτεί να δέχεται οτιδήποτε μη ελεγμένο, φαγητό ή νερό, ειδικά από ανθρώπους που δεν γνωρίζει ενώ δεν επιτρέπεται η επαφή του με άλλους κρατούμενους, πρόσθεσε η πηγή.

Η ελληνική αστυνομία έλαβε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτα για να βοηθήσει το έργο των ανακριτών .

Σύμφωνα με την πηγή, καμία ειδική υπηρεσία οποιασδήποτε χώρας δεν συνδέεται με το σχέδιο της δολοφονίας του Ρώσου υπηκόου. Η απόπειρα δολοφονίας σχετίζεται με τον ποινικό κόσμο ανέφερε η πηγή.

«Όλα ξεκίνησαν μετά την μπλοκάρισμα της έκδοσης του Βίλνικ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πολύ να μην γυρίσει στην Ρωσία».

Η δολοφονία διατάχθηκε από κάποιο άγνωστο άτομο από τη Ρωσία» , ανέφερε η πηγή.

Η πηγή πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για ομοιότητες, μεταξύ της υπόθεσης του πρώην Ρώσου κατασκόπου Sergei Skripal, που δηλητηριάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ομοιότητες.

«Ο Βίλνικ αποδέχθηκε την ενοχή του στη Ρωσία, η οποία μέσω της Πρεσβείας στην Αθήνα δηλώνει ότι ξέρει για τα εγκλήματα που διαπράττονται στον τομέα των οικονομικών τεχνολογιών. Ο Βίλνικ είπε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στη Ρωσία για να βοηθήσει την έρευνα», δήλωσε η πηγή.

Οι δικηγόροι του Vinnik αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές της δολοφονίας, τονίζει το άρθρο .

«Μια τέτοια δήλωση θα πρέπει να διερευνηθεί με μια σωστή διαδικασία και όχι με δημόσιες δηλώσεις και συζητήσεις», ανέφερε ένας από τους Ρώσους δικηγόρους στον Sputnik.

Ο Βίλνικ συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω υποψίας για ξέπλυμα 4 έως 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του γνωστού κρυπτογραφικού νομίσματος bitcoin.

Τον Οκτώβριο, δύο διαφορετικοί δικαστές στη Θεσσαλονίκη υιοθέτησαν δύο διαφορετικές αποκλειστικές αποφάσεις , μία για την έκδοση του Βίλνικ στη Ρωσία και μια άλλη για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να εκδώσει τον Ρώσο πολίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο, ο δικηγόρος του Vinnik Timofey Musatov άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσης με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μια τρομερά σημαντική υπόθεση ενός Ρώσου παράνομου από κάθε άποψη, η οποία έχει εμπλέξει την Ελλάδα στην διαμάχη Ρωσίας και ΗΠΑ.

Τι είχε ειπωθεί στο Δικαστήριο

Ο 38χρονος, για την έκδοση του οποίου ερίζουν αμερικανικές και ρωσικές αρχές, υποστήριξε τότε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου ότι δεν είναι ιδιοκτήτης της επίμαχης πλατφόρμας. Με την βοήθεια διερμηνέα ο Ρώσος εξήγησε πως είναι τεχνικός εμπειρογνώμονας. «Ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης», ισχυρίστηκε τονίζοντας πως δεν επιθυμεί την έκδοση του στις ΗΠΑ όπου, σύμφωνα με το ένταλμα που έχουν εκδώσει φέρεται ως διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e να ξέπλενε κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων, την περίοδο 2011-2016.

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο 38χρονος, ο οποίος έχει ήδη συναινέσει για να εκδοθεί στη Ρωσία όπου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης 10.000 ευρώ, υπογράμμισε πως δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που οι αμερικάνικες αρχές του αποδίδουν.

«Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια», είπε και συμπλήρωσε: «Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία».

Επιπλέον, ο Αλεξάντερ Βίνικ επικαλέστηκε τα οικογενειακά προβλήματα που, όπως λέει, αντιμετωπίζει. «Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησης μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον, υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου», είπε.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ…!!! Μπουρλότο στην Μεσόγειο βάζει ο Ερντογάν: Γεωτρήσεις θα γίνουν εκεί που θέλουμε εμείς

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ούτε βήμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *