Επικαιρότητα

Ναυάγιο στην Πύλο: Η σύρραξη λίγο πριν τη βύθιση – Βίντεο από το κατάστρωμα του αλιευτικού

Σε σημαντικά συμπεράσματα γύρω από τα αίτια του ναυαγίου της Πύλου έχουν προχωρήσει οι Αρχές που ερευνούν την τραγωδία με τον χαμό τουλάχιστον 78 ανθρώπων στη θάλασσα και τον τεράστιο αριθμό αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα, μετά από πολλές καταθέσεις που έχουν ληφθεί από τους μετανάστες που διασώθηκαν, τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι λίγο πριν το ναυάγιο προηγήθηκε σύρραξη πάνω στο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις τους, οι επιβαίνοντες, αναφέρουν ότι αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης (01:40) προς ξημερώματα Τετάρτης και ενώ βρίσκονταν για τουλάχιστον δύο μέρες χωρίς νερό και τρόφιμα, οι μηχανές σταμάτησαν να λειτουργούν. Το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά και τότε ήταν που ακούστηκε για πρώτη φορά από τους διακινητές το σενάριο ότι μπορεί και να μην καταφέρουν να φτάσουν στην Ιταλία.

«Δεν θα πάμε Ιταλία, μάλλον σταματάμε στην Ελλάδα», είναι η ατάκα που επαναλαμβάνεται στις καταθέσεις. «Αλλά θα δούμε, μπορεί και να φτάσουμε στην Ιταλία, μπορεί και όχι» συμπλήρωναν οι δουλέμποροι βλέποντας τις πρώτες αντιδράσεις των μεταναστών που είχαν πληρώσει από 4.000 έως και 5.000 ευρώ για το ταξίδι ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Ουσιαστικά, το πλοίο από εκείνη την ώρα έμεινε ακυβέρνητο και εκεί ήταν που άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των μεταναστών και των δουλεμπόρων. Οι τελευταίοι φέρονται να προσπάθησαν να επιβληθούν στο εξαγριωμένο πλήθος που άρχισε να μετακινείται πάνω στο πλοίο, το οποίο ξαφνικά άρχισε να παίρνει κλίση και να βυθίζεται.

Βίντεο από το κατάστρωμα του αλιευτικού

Εν τω μεταξύ, βίντεο από το κατάστρωμα του αλιευτικού λίγο πριν από το ναυάγιο έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Μετανάστες κάθονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα γόνατα κολλημένα στο στήθος.

Τις εικόνες τράβηξαν οι ίδιοι οι μετανάστες μέσα από το αλιευτικό και προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Οι μετανάστες εμφανίζονται ντυμένοι με χοντρά ρούχα, καθώς οι διασωθέντες είχαν αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο καιρός συνεχώς άλλαζε.

Σε άλλο πλάνο φαίνεται ένας άνθρωπος που κρατά ένα μπουκάλι νερό και λίγα μπισκότα. Στο βάθος διακρίνονται ελάχιστες γυναίκες και μικρά παιδιά. Είναι οι στιγμές προτού σημειωθεί το πολύνεκρο ναυάγιο, με τους μετανάστες να έχουν την ελπίδα πως το ταξίδι τους θα τους οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, προτού ακολουθήσει η τραγωδία.

«Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες

Αδιάκοπα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο, με τις καιρικές συνθήκες, μάλιστα, το τελευταίο 24ωρο να έχουν επιδεινωθεί. Στις έρευνες μετέχουν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι ο τραγικός απολογισμός έχει παραμείνει εδώ και δυο 24ωρα στους 78 νεκρούς, ενώ 105 άνθρωποι έχουν διασωθεί. Δεκάδες ή και εκατοντάδες (ο αριθμός παραμένει ανεπιβεβαίωτος) παραμένουν οι αγνοούμενοι, οι οποίοι αναζητούνται από τους συγγενείς τους.

Όπως προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση του Λ.Σ., Ακτοφυλακής, η επιχείρηση έρευνας που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, γίνεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ωστόσο, το έργο των διασωστών δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως 6-7 μποφόρ. Πάντως, οι έρευνες, σύμφωνα και με τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε περιπτώσεις ναυαγίων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Συγγενείς λυγίζουν και περιμένουν ένα θαύμα

Και ενώ τα νέα από τις έρευνες δεν προσφέρουν ουσιαστικά κανένα νεότερο στοιχείο, συγγενείς αγνοουμένων από την τραγωδία ανοικτά της Πύλου, συνεχίζουν να προσέρχονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ελπίζοντας σε ένα… θαύμα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Την ώρα που έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες για επιζώντες και συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στην ναυτική τραγωδία με τους μετανάστες ανοικτά της Πύλου, οι προσωπικές ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, συγκλονίζουν.

Κάποιοι έχουν ταξιδέψει από τη Γερμανία ή τη Νορβηγία στην Αθήνα, με την ελπίδα ότι θα συναντηθούν ξανά με τους δικούς τους ανθρώπους. Με φωτογραφίες των ανθρώπων τους στα χέρια και με πρόσωπα γεμάτα πόνο κρέμονται από μία λέξη, από μία πληροφορία που μπορεί να τους δώσει έστω μία μικρή ελπίδα.

Είναι τα αδέρφια των αγνοούμενων οι περισσότεροι, που κατάφεραν να χτίσουν μία νέα ζωή σε ευρωπαϊκές χώρες μακριά από την απόλυτη φτώχεια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εκεί όπου ήθελαν να βρεθούν κι εκείνοι που έγιναν τώρα φωτογραφίες στα χέρια των δικών τους.

Νέοι από τη Συρία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο που μπήκαν στο σαπιοκάραβο, ρισκάροντας τα πάντα για να φύγουν από ζωές που δεν είχε μείνει πια τίποτα να ελπίζουν. Κάποιοι από τους συγγενείς των αγνοουμένων δεν αρκούνται σε όσα τους λένε οι αρμόδιοι. Ζητούν να πάνε στο νοσοκομείο να δουν τα πρόσωπα των διασωθέντων, όπως ένας Αιγύπτιος που αναζητά τον 37χρονο αδερφό του και ταξίδεψε χθες από τη Γερμανία.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock