888 Δέντρα που αντέχουν στη φωτιά στα καμένα της Αττικής | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Δέντρα που αντέχουν στη φωτιά στα καμένα της Αττικής

Δέντρα που αντέχουν στη φωτιά στα καμένα της Αττικής

Το «Πελίτι» αποτελεί μια κοινότητα που φροντίζει για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των σπόρων των παραδοσιακών ποικιλιών της Ελλάδας, μέσω πυρήνων και σημείων ανταλλαγής. Μια εργασία αρκετά σημαντική, ειδικά όταν προκύπτουν μεγάλες καταστροφές, όπως αυτές στην Αττική από τις φωτιές.

Έτσι, η κοινότητα που μετρά πάνω από 20 χρόνια δράσης ενεργοποιήθηκε άμεσα σε σχέση με τα γεγονότα που συντάραξαν τη χώρα και έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μια διαδικασία με στόχο να ετοιμαστούν φυτά κάθε τύπου, όπως και ποικιλίες του δέντρου του χαρουπιού, προκειμένου να διανεμηθούν στους πληγέντες.

«Αυτό που θα αρχίσουμε να κάνουμε σε σχέση με τους πυρόπληκτους, είναι να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν από την αρχή τους κήπους τους με παραδοσιακές ποικιλίες και έτσι μέσα στο φθινόπωρο του 2018 σχεδιάζουμε μια διανομή σπόρων από τις παραδοσιακές ποικιλίες», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του «Πελίτι», εξηγώντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της συλλογής των σπόρων.

«Ήδη έχουμε ενεργοποιήσει τις ομάδες του «Πελίτι”, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές και τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές μας, για να έχουμε το μεγαλύτερο απόθεμα σπόρων και τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία», σημείωσε ο κ. Σαϊνατούδης.

Παράλληλα, όπως είπε, το «Πελίτι» θέλει να προσφέρει στους πυρόπληκτους φυτά χαρουπιάς, που ευδοκιμούν στη νότια Ελλάδα, καθώς «είναι ένα φυτό που αντέχει στη φωτιά». Ήδη, λοιπόν, ξεκινά και την καλλιέργεια φυτών χαρουπιάς που επίσης θα διανεμηθούν στους κατοίκους της Αττικής «με σκοπό να τα φυτέψουν σε κήπους, αυλές και άλλους ιδιωτικούς χώρους για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους».

«Είναι φυτά με αντοχή στη φωτιά, υπάρχει δημοσίευμα από πολίτη που μετέφερε πως η φωτιά πέρασε από διπλανά κτίρια και το δικό του κτίσμα σώθηκε γιατί υπήρχαν χαρουπιές μέσα στο κτήμα του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαϊνατούδης εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινούν αυτές τις ημέρες δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

Η ενεργοποίηση της κοινότητας των εθελοντών είναι εντυπωσιακή, με την ανταπόκριση να υπερβαίνει τις προσδοκίες. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα ήδη μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουμε και την κοινότητα, όπου ζητάμε από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές και οποιονδήποτε άλλο που έχει χαρουπιές στο σπίτι του να μαζέψει και να μας στείλει σπόρους. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι σπόροι θα μπουν σε διαδικασία υδρονέφωσης έτσι, ώστε σε έναν μήνα περίπου οι σπόροι της χαρουπιάς να πιάσουν και αφού μεγαλώσουν λίγο με την πρώτη ευκαιρία να μοιραστούν σε γλαστράκια σε όσους μας το ζητήσουν», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Σαϊνατούδης.

Η δημόσια διανομή υπολογίζεται πως θα γίνει στην περιοχή της Αττικής γύρω στον Οκτώβριο, με τα φυτά της χαρουπιάς να ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- και για το γεγονός ότι έχουν μικρές απαιτήσεις συντήρησης μόνο στα τρία πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους.

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Κέρκυρα: Νέα στοιχεία και εικόνες για τον “δράκο και βιαστή του Κάβου”! Τι βρέθηκε στο σημείο που κρυβόταν (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Αποκαλύψεις από την αστυνομία για τον 47χρονο “δράκο” της Κέρκυρας. Τα όπλα και το σχέδιό …