Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Δημόσια διαβούλευση: Έξι βαθμίδες ποινών για την εποπτεία της αγοράς

Δημόσια διαβούλευση: Έξι βαθμίδες ποινών για την εποπτεία της αγοράς

Στην καθιέρωση έξι βαθμίδων ποινών για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων προχωρά το υπουργείο Οικονομίας με νόμο – πλαίσιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.

Οι βαθμίδες αρχίζουν από την απλή σύσταση για συμμόρφωση και κλιμακώνονται σε προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας, κατάσχεση/ανάκληση/δέσμευση κλπ. επικίνδυνων προϊόντων, πρόστιμα, αναφορά στον εισαγγελέα και άλλα διοικητικά μέτρα ή κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Ο νόμος- πλαίσιο αποτελεί προσπάθεια να οργανωθεί η ελεγκτική δραστηριότητα του κράτους με τρεις βασικούς στόχους, οι οποίοι όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης είναι:

α) η θέσπιση ενιαίων αρχών και διαδικασιών που διέπουν την εποπτεία και τους ελέγχους,

β) η εισαγωγή κοινών μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση εποπτείας,

γ) ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των αρχών και των υπαλλήλων που ασκούν εποπτεία, καθώς και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ελεγχόμενων οικονομικών φορέων.

Όλα αυτά αφορούν επτά πεδία ελέγχου και είκοσι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα τα πεδία εποπτείας είναι: ασφάλεια και συμμόρφωση προϊόντων, ασφάλεια τροφίμων, προστασία καταναλωτή, ασφάλεια υποδομών και κατασκευών, δημόσια υγεία, ασφάλεια και υγεία εργαζομένων, προστασία του περιβάλλοντος και προστασία των δημοσίων εσόδων.

Οι εποπτεύουσες αρχές είναι τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών- Μεταφορών, Υγείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθληρισμού, ο ΕΦΕΤ, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, το Λιμενικό, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται τα κριτήρια επιλογής των ελεγχόμενων (ανάλογα με το βαθμό κινδύνου της δραστηριότητας, το μέγεθος της επιχείρησης, το ιστορικό της, αν το προϊόν απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, κ.ά.). Με αντίστοιχα κριτήρια καθορίζεται και η συχνότητα των ελέγχων. Θεσπίζονται επίσης κριτήρια διαχείρισης των καταγγελιών οι οποίες θα αξιολογούνται για να αποφασισθεί αν θα γίνει έλεγχος ή η υπόθεση θα μπει στο αρχείο.

Σε συνέχεια της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, που προβλέπει ότι οι έλεγχοι μεταφέρονται από το στάδιο της αδειοδότησης σε αυτό της λειτουργίας, προβλέπεται ότι στον πρώτο έλεγχο θα δίνεται προτεραιότητα στη συμμόρφωση της επιχείρησης και θα προτάσσεται η λήψη επιεικέστερων μέτρων αντί της επιβολής κυρώσεων, εκτός αν υφίσταται κίνδυνος για την υγεία, ασφάλεια και το περιβάλλον.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypoian/?p=8426.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

Ένοπλες Δυνάμεις: Πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών το 2021

Στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη «σκιά» των προκλητικών ενεργειών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη