888 Διαγωνισμοί για 2600 μεγαβάτ από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ως το 2020 | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διαγωνισμοί για 2600 μεγαβάτ από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ως το 2020

Διαγωνισμοί για 2600 μεγαβάτ από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ως το 2020

Διαγωνισμούς για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2.600 μεγαβάτ κατά την τριετία 2018 – 2020 προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με βάση το νέο Κοινοτικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές που προβλέπει την διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στόχος, όπως επισημάνθηκε σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, είναι αφενός να αυξηθεί η διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει αναλάβει η χώρα αλλά και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών.

Έτσι, οι διαγωνισμοί θα είναι μειοδοτικοί με κριτήριο την τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στο σύστημα ενώ θα υπάρχει ανώτατη τιμή εκκίνησης η οποία σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ θα είναι 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά ισχύος 1έως 10 μεγαβάτ και 95 ευρώ για τα μικρότερα φωτοβολταϊκά έως 1 MW και τα αιολικά 3 – 50 ΜW. Προκειμένου επίσης να εξασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνισμού και άρα χαμηλότερες τιμές, προτείνεται να τεθεί ως προϋπόθεση για τη διενέργεια κάθε διαγωνισμού, το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές να είναι τουλάχιστον 80% υψηλότερο από την ισχύ που θα τίθεται σε δημοπρασία.

Εφόσον υπογραφεί στο μεταξύ η υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών, ο πρώτος διαγωνισμός εφέτος μπορεί να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και να ακολουθήσουν άλλοι δύο τον Αύγουστο και προς το τέλος του χρόνου. Συνολικά εφέτος προβλέπεται να προκηρυχθούν 1000 μεγαβάτ (300 MW αιολικά, 300 φωτοβολταϊκά και άλλα 400 MW κοινός διαγωνισμός για τις δύο τεχνολογίες), άλλα 1000 το 2019 με την ίδια κατανομή και 600 μεγαβάτ το 2020.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΜΟΛΙΣ ΕΣΚΑΣΕ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤ@ΝΑΣ! ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Η ΔΕΗ ΜΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΧΡΙ…

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Σύμφωνα με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *