Διερευνητικές επαφές: Το ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Ερντογάν και οι «κόκκινες γραμμές»

«Φτιάχνει» κλίμα η Άγκυρα, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται ήδη από την επαύριο των ανακοινώσεων για το ραντεβού της 25ης Ιανουαρίου, μαρτυρούν την τουρκική προσπάθεια, να πετάξει τον ευρωπαϊκό «κορσέ», και να ράψει στα μέτρα της το κοστούμι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Έναντι της ελληνικής διακήρυξης για τον μονοθεματικό χαρακτήρα των συνομιλιών που αφορούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η Άγκυρα, επιστρατεύοντας απειλητικούς τόνους, επιχειρεί να επιβάλει τη μεγέθυνση της ατζέντας. Απαιτεί στο τραπέζι να μπουν θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος αλλά η δικαιοδοσία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η Αθήνα στο ανώτατο επίπεδο υπενθύμισε στην Άγκυρα τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές». Το μήνυμα που εκπέμφθηκε για ακόμη μια φορά με ευκρίνεια είναι ότι ουδεμία ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει ή πρόκειται να συζητήσει περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών ή περιοχών που θέλει να γκριζάρει η απλούστατα δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τη γειτονική χώρα.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση