ΕνημέρωσηΟικονομία

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρωτογενές έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ το 2021, δημόσιο χρέος 206,7%

Στο 7,3% του ΑΕΠ τοποθετεί για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών, λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει εφέτος στην περιοχή του 206,7% του ΑΕΠ, ωστόσο εκτιμά μια αθροιστική αποκλιμάκωση του χρέους κατά 27,1% έως το τέλος του 2026.

Παρουσιάζοντας σήμερα σε τηλεδιάσκεψη την έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, υπογράμμισε πως λόγω της πανδημίας και των πολιτικών στήριξης που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή της, τα επίπεδα χρέους αυξήθηκαν διεθνώς γρήγορα και έφτασαν σε υψηλά επίπεδα.

Ο Γκασπάρ προειδοποίησε πως τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους συνδέονται με κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα δημόσια οικονομικά. «Το χρέος των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών αυξήθηκε στα 226 τρισ. δολάρια το 2020, 27 τρισ. δολάρια πάνω από το 2019. Αυτή η αύξηση είναι, μακράν, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί», ανέφερε σχετικά.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock