ΔΝΤ: Πρωτογενές έλλειμμα 6% και δημόσιο χρέος 210,1% για την Ελλάδα το 2021


Στο 6% του ΑΕΠ τοποθετεί για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών, λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει εφέτος στην περιοχή του 210,1% του ΑΕΠ, ωστόσο εκτιμά μια αθροιστική αποκλιμάκωση του χρέους κατά 30,5% έως το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με την έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) που παρουσιάσθηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη από το Διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, η πορεία των εμβολιασμών θα καθορίσει την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς και την επάνοδο των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά.

«Όσο πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί περιορίσουν την πανδημία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούν να επιστρέψουν οι οικονομίες στην κανονικότητα. Εάν η παγκόσμια πανδημία ελεγχθεί μέσω των εμβολιασμών, η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη που θα προκύψει θα αποφέρει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετα φορολογικά έσοδα για τις προηγμένες οικονομίες έως το 2025», τόνισε ο Βίτορ Γκασπάρ.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση