
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας χθες κατά 15%, έως στα ιστορικά χαμηλά των 13,4650 λιρών ανά δολάριο, αποτυπώνει το μέγεθος της συσσωρευμένης αναξιοπιστίας του τουρκικού νομίσματος, απότοκου της αποσυνδεδεμένης νομισματικής πολιτικής από την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Η κρίση της τουρκικής λίρας επιφέρει πιέσεις στο κόστος δανεισμού νοτιοευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ούτε το ελληνικό ομόλογο να μένει ανεπηρέαστο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ οξύνει το πρόβλημα, με δεδομένο ότι η κατάσταση στην Τουρκία, οι αγορές κλείνουν τις πόρτες στην Αθήνα, αφού οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές όταν σημειώνεται μία σημαντική κρίση, όπως αυτή.
Το τουρκικό δεκαετές χρεόγραφο έκλεισε χθες με απόδοση 21,295%, σχεδόν 9,60%, υψηλότερα σε σχέση με προχθές. Το δε πενταετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 21,660%, κινούμενο 9,84% υψηλότερα σε σχέση με την Δευτέρα. Η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων της Τουρκίας, δηλαδή το γεγονός ότι οι επενδυτές ζητούν περισσότερα για να την δανείσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι ένδειξη της κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία της χώρας.
Χθες το δεκαετές ελληνικό χρεόγραφο έκλεισε με απόδοση κοντά στο 1,311%, όταν ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο 1,196%.
Η απότομη διολίσθηση της τουρκικής λίρας απειλεί το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων σε μια περίοδο που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενη δημόσια οργή για το αυξανόμενο κόστος των βασικών αγαθών.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος ξέσπασαν χθες διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία με βασικό αίτημα την παραίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.